Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Radyatif transfer

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Radyatif transfer elektromanyetik radyasyon formunda fiziksel bir enerji transferi olayıdır. Radyasyon bir ortam boyunca yayılırkenabsorbsiyon, emisyon ve saçılma işlemlerinden etkilenir. Işınım Taşınım Denklemi bu etkileşimleri matematiksel olarak tanımlar. Radyatif Transfer Denklemi optik, astrofizik, atmosfer bilimi ve uzaktan algılama gibi çok çeşitli konularda uygulanmaktadır. Radyatif Transfer Denkleminin (RTD) analitik çözümleri basit durumlar için mevcuttur, ancak daha gerçekçi ortamlar için karmaşık çoklu saçılma parametreleri ile sayısal yöntemler gereklidir. Bu makale büyük ölçüde radyasyon dengesinin durumuna odaklanmıştır. Tanımlar Bir radyasyon alanını tanımlayan temel miktara radyometrik terimlerle spektral radyasyon denir. (diğer alanlarda buna genellikle spesifik şiddet denir). Birim zamandan, birim frekans aralığında, gibi bir yüzeyden yayınlanıp, katı açısı içerisinde ilerleyerek gibi bir yüzeye giren enerji niceliğine spesifik şiddet denir. Radyometrik terimlerle, geçit, her bir uzamsal yönde, her bir uzamsal doğrultuda iki duyunun her birine yayılan enerji miktarı ile, birim zaman başına, kaynak geçişi yüzeyinin birim alanı başına, bir mesafedeki birim katı açısına göre, birim dalga boyu aralığı dikkate alınır. (o an için polarizasyon dikkate alınmaz.) Spesifik şiddeti ,katı açı yayınlandığı yüzey , radyasyonun yayınlandığı nokta , radyasyonun katı açı içindeki yayınlanma doğrultusu , zamandaki değişim , frekans aralığında için yazılır. (teta açısı) birim yönü vektörünün açısıdır alan elemanına normal yapar. cos ile iz düşümüyle oluşacak açı farkının düzeltmesi yapılmış olur. Spektral ışıma birimlerinin enerji / zaman / alan / katı açı / frekans olduğu görülür. MKS birimlerinde bu W · m · sr · Hz olacaktır. Radyatif Transfer Denklemi Radyatif transfer denklemi basitçe bir radyasyon demeti bir katı açı içerisinde ilerledikçe absorbsiyon enerjisini kaybettiğini, emisyon işlemi ile enerji kazandığını ve saçılma yoluyla enerjiyi yeniden dağıttığını söylüyor. Termodinamik, soğurulan absorbsiyon enerjisi kadar emisyonun olması gerektiğini söyler. Radyatif Transfer Denkleminin diferansiyel şekli: ışığın hızı, emisyon katsayısı, saçılma opasitesi, absorbsiyon opasitesi ve terimi, genel bir ifadeyle diğer yönlerden bir yüzeye saçılan radyasyonu temsil eder. Emilim/Soğurma/Absorbsiyon (elektromanyetik radyasyon) Atomik çizgi spektrumları Beer-Lambert yasası Emisyon/Yayılım Atmosferik radyasyon transfer kodlarının listesi Saçılma Biyolojik dokuda foton taşınımı için ışıma aktarım denklemi ve difüzyon teorisi Spektral Radyans Spesifik Şiddet Vektör ışınımı transferi Kaynakça Daha Fazlası Kategori:Elektromanyetik radyasyon Kategori:Radyometri Kategori:Atmosfer Kategori:Atmosfer bilimleri Kategori:Atmosfer termodinamiği Kategori:Atmosfer bilimciler Kategori:Astronomi Kategori:Astrofizik
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri