Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rahmi Bey

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Rahmi Bey, (asıl adı: Mehmet Rahmi Bey'dir) (d.1864 - Beyazıt, ö. 1924) Türk bestekâr. Amatör bir bestekâr olduğu halde, Hacı Arif Bey ve Şevki Bey gibi dâhilerle rahatlıkla karşılaştırılabicek eserler üreten Rahmi Bey'in 1924 yılındaki ölümünü musikimizde bir devrin sonu saymak gerekir. Edebiyatla da yakından ilgilenen ve edebî çevrelerden pek çok dostu olan Rahmi Bey, şarkılarının çoğunun güftelerini kendi yazmıştır. 1864 senesinde, vilayetlerde muhasebecilik görevi yapan Trabzonlu Hilmi Bey'in oğlu olarak Beyazıt'ta doğan Rahmi Bey Mülkiye-i Şahane'den (Siyasal Bilgiler Fakültesi) mezun olduktan sonra uzun bir memuriyet hayatı geçirmiş ve düzenli bir şekilde terfi ederek 1906 yılında Şura-i Devlet (Danıştay) üyesi ve buna bağlı olarak Bidayet Mahkemesi Hakimi olmuştur. Fakat çalıştığı dairenin 1913 yılında kapatılması ile üçüncü dereceden Ali-i Osman nişanı sahibi Rahmi Bey açıkta kalmış ve maddi sıkıntı çekmeye başlamıştır. Bundan sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yaparak geçimini sağlamaya çalışmıştır. Refik Fersan'ın hatıratından anlaşıldığı kadarıyla son olarak Kadıköy Rum Mektebi'nde Türkçe öğretmenliği yapmakta imiş. Bir ara Dar-ül Elhan (İstanbul Konservatuvarı) müdürlüğüne de getirilen Rahmi Bey, Dünya Savaşı sebebiyle bu okul kapatılınca yine açıkta kalmıştır. 1922 yılında bu okul tekrar açılmış fakat müdürlüğe bu defa Musa Süreyya Bey getirilmiştir. Rahmi Bey'in bu duruma üzüldüğü çeşitli yerlerde yazar. Murat Bardakçı tarafından kitap olarak yayınlanan, Tanburî Refik Fersan'ın hatıratında Rahmi Bey'le ilgili hatırı sayılır bir kısım vardır. Rahmi Bey Refik Fersan'ın hocası olan Tanburi Cemil Bey'in çok yakın dostu imiş. Kendisinden 8-10 yaş genç olan Cemil Bey'i henüz pek küçükken dinleyip meftun olan Rahmi Bey'in nısfiyedeki kudretini de Cemil Bey beğenirmiş. Nısfiye kısa, tiz sesli bir neydir. Cemil Bey Rahmi Bey'in Erenköy'deki köşküne yaz aylarında misafir olur, küçük oğlunu da (Mesut Cemil Tel) beraberine alırmış. Sık sık Refik Fersan'ın eniştesi Ziya Paşa'nın köşkünü ziyaret ederler, Cemil Bey çalar, Rahmi Bey söylermiş. Kaynakça , "Refik Bey..." (Refik Fersan ve hatıraları, Murat Bardakçı) Bazı ünlü eserleri Söyle ey mutrîb-ı nâzende edâ Bir nevcivansın, şûh-i cihansın Nevbahâr-ı hüsnüne ermez hazan Bir sihr-i tarab nağme-i sazındaki tesir Bana n'oldu değişti şimdi halim Ey mutrîb-ı zevk aşina Süzüp süzüp de ey melek Yetmez mi sana bister-ü balin kucağım Gül hazin sünbül perişan bağ-ı zârın Şevki yok Ey dilber-i işvebaz Kategori:19. yüzyıl Türk bestecileri Kategori:20. yüzyıl Türk bestecileri Kategori:1864 doğumlular Kategori:1924 yılında ölenler Kategori:Klasik Türk müziği bestecileri Kategori:20. yüzyılda Osmanlılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri