Ramnoz, (Rha, Rham) doğal olarak oluşan bir deoksi şekerdir. Metilpentoz veya 6-deoksiheksoz olarak sınıflandırılabilir Ramnoz ağırlıklı olarak doğada L -formunda L -ramnoz (6-deoksi- L - mannoz) olarak bulunur. Bu olağandışı bir durumdur çünkü doğal olarak oluşan şekerlerin çoğu D -formundadır. İstisnaları, metil pentozlar, L - fukoz, L -ramnoz ve pentoz ve L - arabinozdur. Bununla birlikte, doğal olarak oluşan D-ramnoz örnekleri, Pseudomonas aeruginosa ve Helicobacter pylori gibi bazı bakteri türlerinde bulunur. Ramnoz; Cehri, zehirli sumak ve Uncaria cinsindeki bitkilerden izole edilebilir. Ramnoz ayrıca Bacillariophyceae sınıfına (Diyatome) ait mikroalgler tarafından da üretilir. Ramnoz genellikle doğada diğer şekerlere bağlanır. Birçok bitkiden elde edilen glikozitlerin ortak bir glikon bileşenidir. Ramnoz ayrıca, tüberküloza neden olan organizmayı içeren Mycobacterium cinsindeki aside dirençli bakterilerin dış hücre zarının bir bileşenidir. -ramnoza karşı doğal antikorlar insan serumunda mevcuttur, ve insanların çoğunluğunun IgM, IgG veya bu glikana bağlanabilen bu tip immünoglobulinlerin her ikisine de sahip olduğu görülmektedir. Ramnozun bir özelliği visinal, diol bölünme reaksiyonunda periyodatlarla reaksiyona girdiğinde formaldehit üretiminin olmamasıdır. Bu, gliserol veya diğer visinal diol analizlerindeki fazla periyodatın çıkarılmasını çok faydalı kılar. Kaynakça Kategorieoksi şekerleri Kategori:Aldoheksozlar