Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Raspberry Pi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Raspberry Pi ; Raspberry Pi Vakfı tarafından Birleşik Krallık'ta, gelişmekte olan ülkelerin okullarında basit bilgisayar bilimi öğretilmesi amacıyla geliştirilen bir single-board computer (SBC)'dir. Orijinal model, hedef marketin dışında da satılarak beklenenden daha popüler oldu. (örneğin robotik alanında da satılması) Küçük boyutlu ve ucuz maliyetli olması sebebiyle klavye, bilgisayar faresi veya bilgisayar kasası gibi dış bileşenler bulundurmaz. Yine de, resmi veya gayriresmî bazı aksesuarlar bulundurabilir. İkinci board tipinin sunulmasının ardından, Raspberry Pi Vakfı yeni bir oluşum kurdu ve "Raspberry Pi Trading" adını verdi, CEO olarak Eben Upton teknolojinin geliştirilmesinden sorumlu olarak atandı. Vakıf ise yeniden eğitimsel faaliyetleriyle ilgilenmeye başladı. Raspberry Pi serisi İngiliz bilgisayarı olarak en çok satan modellerden biridir. Aralık 2019 tarihinde toplam 30 milyondan fazla board satılmış oldu. Çoğu Pi'ler, Pencoed'deki Sony fabrikasında üretilirken, Çin ve Japonya'da üretilenleri de vardır. Raspberry Pi, ilk modellerinde ARM1176JZF-S 700MHz merkezi işlem birimini içeren Broadcom BCM2835 mikroçipi üzerine kurulmuştur. Daha sonra piyasaya çıkan Raspberry Pi 2 modelinde Broadcom BCM2836 kullanmıştır. İlk modelde olduğu gibi, VideoCore IV GPU grafik işlem birimine sahiptir. Booting ve veri depolaması için SD kart kullanır. Üzerinde USB 2.0 portları, HDMI video çıkışı, ses çıkışı, MIPI kamera girişi, GPIO arayüzü ve 5V MicroUSB güç girişi bulunmaktadır. Vakfın web sitesinden Raspbian (Debian Wheezy tabanlı), Pidora (Fedora tabanlı), Snappy Ubuntu Core veya desteklenen diğer işletim sistemleri indirilebilir. Sitesi dışındaki Pardus ARM, Arch Linux ARM ve Windows 10 IoT Core işletim sistemlerini de destekler. Python programlama dili ile programlanabildiği gibi BBC Basic, C ve Perl programlama dilleri de kullanılabilmektedir. 17 Aralık 2012 tarihinde Raspberry Pi Vakfı, IndieCity ve Velocix firmalarıyla işbirliği yaparak kullanıcıların uygulama programları indirebilmeleri için Pi Store'u açmışlardır. Kullanıcıların, Raspbian işletim sisteminde bulunan bir uygulamayı kullanarak çeşitli kategorilerdeki uygulamaları bularak indirmeleri mümkündü ve kullanıcıların geliştirdikleri uygulamalar da onaylandıktan sonra diğer kullanıcıların kullanımına sunuluyordu. Ancak 1 Şubat 2016 itibarıyla Pi Store, Raspberry Pi Vakfı tarafından bazı sorunlar yüzünden kapatılmıştır. Özellikleri Raspberry Pi 1 serisi Diğer Raspberry Pi modelleri Raspberry Pi modelleri Raspberry Pi şemaları Ayrıca bakınız Banana Pi CHIP (Bilgisayar) Kaynakça Dış bağlantılar Raspberry Pi Vakfı'nın web sitesi Kategori:Kişisel bilgisayarlar Kategori:Tek kartlı bilgisayarlar Kategori:Linux tabanlı cihazlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri