Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Renal kolik

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Renal kolik, yaygın olarak üreter'in yerinden çıkan böbrek taşı nedeniyle tıkanmasının neden olduğu bir karın ağrısı türüdür. En sık tıkanıklık bölgesi, üst idrar yolunun en dar noktası olan veziko-üreterik bağlantıdır (VUJ). Akut engelleme ve buna bağlı üriner staz (idrar akışının bozulması) idrar yolunu (hidronefroz) şişirebilir ve idrar yolu sinir ağı (pleksus) yoluyla iletilen çok yoğun bir iç organ ağrısına yol açan refleks peristaltik düz kas spazmına neden olabilir. İşaretler ve belirtiler Böbrek koliği genellikle yanda başlar ve sıklıkla kaburgaların altına veya kasık'a yayılır. Tipik olarak üreterik peristalsis nedeniyle dalgalar halinde gelir ancak sabit olabilir. Genellikle en şiddetli ağrılardan biri olarak tanımlanır. Bu durum çok ağrılı olabilse de, 5mm'nin altındaki çoğu üreter taşı sonunda tedaviye ihtiyaç duymadan mesaneye geçer ve kalıcı bir fiziksel hasara neden olmaz. Deneyimin, şiddetli ağrı nedeniyle travmatize edici olduğu ve taş parçalarının yanı sıra kan ve pıhtılaşma deneyimi olduğu söylenir. Çoğu durumda, böbrek koliği olan kişilere geçişi kolaylaştırmak için daha fazla su içmeleri tavsiye edilir; diğer durumlarda litotripsi veya endoskopik cerrahi gerekebilir. Nüks olasılığını en aza indirmek için önleyici tedavi uygulanabilir. Teşhis Renal kolik teşhisi, böbrek taşı ve üreter taşı teşhisi ile aynıdır. Ayırıcı tanı Renal kolik aşağıdaki durumlardan ayırt edilmelidir: biliyer kolik ve kolesistit aort ve iliak anevrizmalar (sol yan ağrısı, hipertansiyonu veya aterosklerozu olan yaşlı hastalarda) interstisyel: apandisit, divertikülit veya peritonit (bu durumda hastalar huzursuz olmaktansa hareketsiz yatmayı tercih ederler) jinekolojik: endometriozis, yumurtalık burulması ve dış gebelik testis torsiyonu Tedavi Küçük taşların çoğu kendiliğinden düşer ve yalnızca ağrı tedavisi gerekir. üzerinde kendiliğinden taş düşürme oranı azalır. Diklofenak veya ibuprofen gibi NSAID'ler (Nonsteroid antiinflamatuar ilaç) ve butilskopolamin gibi antispazmodikler kullanılır. Morfin acil ağrı idaresine yardımcı olmak için verilebilmesine rağmen, morfin bağımlılık yaptığı ve üreter basıncını yükselterek durumu kötüleştirdiği için genellikle önerilmez. Kusma, özellikle petidin içeren opioidlerin önemli bir yan etkisi olarak kabul edilir. Ağızdan verilen narkotik ilaçlar da sıklıkla kullanılır. Hasta için genellikle antaljik bir pozisyon yoktur (ağrıyan tarafa uzanmak ve etkilenen bölgeye sıcak bir şişe veya havlu uygulamak yardımcı olabilir). Daha büyük taşların çıkarılması için şok dalgası litotripsi, lazer litotripsi, üreteroskopi veya perkütan nefrolitotomi gibi cerrahi müdahale gerekebilir. Taşın üreterde olduğu durumlarda alfa bloker tedavisi de yapılabilmektedir. Kaynakça Kategori:Üroloji hastalıkları Kategori:Nefroloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri