Öncelikle fişe ihtiyacım olmuyordu, fiş peşinde koşmuyordum. Şimdi durum değişti, artık fiş ve faturayı istiyorum. Uzun süredir fiş topluyorum. Ulan, ben hariç herkes vergi kaçırıyormuş gibi hissediyorum. Yemek uygulamalarından sipariş verirsem asla fiş gelmiyor. Not olarak iletiyorum, sonra da onlara ulaşıyorum ama asla fiş alamıyorum. Uygulama ile iletişime geçtiğimde, restoran gönderecek veya mail attı gibi şeyler söylüyorlar. Sonrasında fiş gene yok. Çok şubeli restoranlar inatla fiş vermiyor. Uygulamalar da buna özellikle göz yumuyor. "Benim fişimi istiyorum" diyorum ama müşteri temsilcisi konuşmayı bırakıyor.
Burada sorun şu, uygulama bir restoranın ne kadardan hangi ürünü sattığını biliyor. Ayda kaç tane sattığını biliyor çünkü ona göre komisyonunu kesiyor. Bu kadar her şey kayıt altında olmasına rağmen adamlar vergi vermiyor. Hayır, satışların çoğu kredi kartı ile yapılıyor. Buna rağmen adamlar vergi kaçırıyor. Restoran çalışanlarına soruyorsun, çoğu çalışanın doğru düzgün sigortası bile yok. Hepsi ödemeyi elden alıyor.
Dışarda yemek yediğimde bazen vergi levhasına takılıyor gözüm. Adam günde 300 tane dürüm satıyor veya 300 kilo döner takıyor, günlük ciro en az 100-150 bin ama çıkan vergi yıllık 5.000 TL. Haydaaa, ulan sen yılda 70 bin TL kar mı yapıyorsun? Kapat git o zaman!
Pastaneye gidiyoruz, 200-300 TL harcama yapıyoruz. Adam ekmek fişi kesmiş, yüzde 1 KDV. Ama bana çayı 15-120 TL'den yani, vergi+vergi'den satıyor. Bakkaldan fiş istiyorum, adam tekel fişi kesiyor. Ulan farketmesek 500 TL'lik tekel fişini kaşla göz arasında iteleyecek.
Gelelim asıl meseleye, bu adamlarla fiyatlar neden bu kadar pahalı diye sorduğunda ilk önce vergilerden yakınıyorlar. Tamam da restoran zaten vergi vermiyor ama sana vergili fiyat + KDV'den ürünü yaslıyor. Sayın Mehmet Şimşek, her şeyden önce gıda sektöründen vergi toplasa yemin ediyorum memleket kalkınır. Adamın dükkan kirası benim 2 yıllık kazancım ama 10 yılda ödediği vergi benim gelir geçici kadar bile değil. Ben iki gün vergiyi geç ödediğimde bütün hesaplarıma tedbir koy, adam milyonları hiç etsin ses çıkartma. Bu devletin gücü bizim gibi vatandaşlara yetiyor. 2 tane fırıncıdan 3 tane dönerciden vergi toplayamayan devlet mi olur? HAA! Vergi borcu silinen holdingleri falan zaten saymıyorum...
Burada sorun şu, uygulama bir restoranın ne kadardan hangi ürünü sattığını biliyor. Ayda kaç tane sattığını biliyor çünkü ona göre komisyonunu kesiyor. Bu kadar her şey kayıt altında olmasına rağmen adamlar vergi vermiyor. Hayır, satışların çoğu kredi kartı ile yapılıyor. Buna rağmen adamlar vergi kaçırıyor. Restoran çalışanlarına soruyorsun, çoğu çalışanın doğru düzgün sigortası bile yok. Hepsi ödemeyi elden alıyor.
Dışarda yemek yediğimde bazen vergi levhasına takılıyor gözüm. Adam günde 300 tane dürüm satıyor veya 300 kilo döner takıyor, günlük ciro en az 100-150 bin ama çıkan vergi yıllık 5.000 TL. Haydaaa, ulan sen yılda 70 bin TL kar mı yapıyorsun? Kapat git o zaman!
Pastaneye gidiyoruz, 200-300 TL harcama yapıyoruz. Adam ekmek fişi kesmiş, yüzde 1 KDV. Ama bana çayı 15-120 TL'den yani, vergi+vergi'den satıyor. Bakkaldan fiş istiyorum, adam tekel fişi kesiyor. Ulan farketmesek 500 TL'lik tekel fişini kaşla göz arasında iteleyecek.
Gelelim asıl meseleye, bu adamlarla fiyatlar neden bu kadar pahalı diye sorduğunda ilk önce vergilerden yakınıyorlar. Tamam da restoran zaten vergi vermiyor ama sana vergili fiyat + KDV'den ürünü yaslıyor. Sayın Mehmet Şimşek, her şeyden önce gıda sektöründen vergi toplasa yemin ediyorum memleket kalkınır. Adamın dükkan kirası benim 2 yıllık kazancım ama 10 yılda ödediği vergi benim gelir geçici kadar bile değil. Ben iki gün vergiyi geç ödediğimde bütün hesaplarıma tedbir koy, adam milyonları hiç etsin ses çıkartma. Bu devletin gücü bizim gibi vatandaşlara yetiyor. 2 tane fırıncıdan 3 tane dönerciden vergi toplayamayan devlet mi olur? HAA! Vergi borcu silinen holdingleri falan zaten saymıyorum...