Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Revan kapısı (Şuşa)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Revan kapısı veya Xelfeli kapısı Şuşa kalesinin üç ana kapısından biridir ve kalenin batı tarafında yer alır. Kalenin diğer iki kapısı Gence ve Ağoğlan kapılarıdır. Tarihi Şuşa Kalesi'nin üç ana kapısı vardı: Gence, Revan ve Ağoğlan kapıları. Her üç kapının da adı tarihi kaynaklarda sıkça geçtiği gibi, 19. yüzyılda çizilen Şuşa'nın tüm genel planlarında da adı geçmektedir. Örneğin, 1871'de yayınlanan "" gazetesinin 25. sayısında şöyle yazıyor: "Abix'in barometrik ölçümlerine göre, Ağoglan ve Yelizavetpol kapılarının bulunduğu şehrin kuzeydoğu kısmı 3886 fit yükseklikte, "Şuşa Kayası" olarak adlandırılan ve Revan Kapısı'nın bulunduğu güneybatı kısmı 4705 fit yüksekliktedir". XIX yüzyılın 60'lı yıllarında bile, "Иллюстрация" gazetesinde yayınlanan makalenin kanıtladığı gibi, bu kapılar Şuşa'nın sosyal yaşamında önemli bir rol oynadı. O makalede verilen bilgilere göre Ağoğlan ve Revan kapıları üstlerin geçişi ve yüklerin taşınması için, Gence kapısı ise arabaların geçişi için yapılmıştı. Bazı kaynaklarda kale surlarının dördüncü bir duvarının varlığından söz edilse de yeri ve adı tespit edilememiştir. Penahali Han döneminde inşa edilen kale kapısı, 18. yüzyıldan itibaren Revan kapısı veya Xelfeli kapısı olarak adlandırılmıştır. Bu kapıdan çıkan yol Şuşa şehrini Xelfeli köyü ve Erivan şehrine birleştiriyordu. Şuşa Kalesi'nin diğer iki kapısı gibi Revan Kapısı da, Şuşa'nın 19. yüzyılda çizilen bütün genel planlarında geçmektedir. Mimari özellikleri küçükresim|Revan kapısının planı küçükresim|Kapının profil görünümü Gence kapısının aksine, Revan kapısı daha geleneksel bir şekilde inşa edilmiştir. Sivri kemerli kapı her iki tarafta simetrik olarak yerleştirilmiş iki katmanlı savaş kuleleri ile güçlendirilmiştir. Revan kapısı şehir surlarının batısında yer aldığından ve kale kulelerinin sayımı batıdan başladığından, 19. yüzyıl Şuşa'nın çizim ve nazım planlarında bu kuleler 1 ve 2 numaraları ile belirtilmiştir. Revan kapısı günümüze kadar yıkılmış bir halde ulaşsa da, 20. yüzyılın 30'lu yıllarında Şuşa'da araştırma yapan Sara Aşurbeyli, kapının kemerlerini gözlemlediğini söylüyor. Konuyla ilgili yayınlar Kaynakça Kategori:İslam mimarisi Kategori:Azerbaycan mimarisi Kategori:Geçit (mimarlık) Kategori:Azerbaycan'daki görülecek yerler Kategori:18. yüzyılda Azerbaycan Kategori:Karabağ Hanlığı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri