Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rhea (uydu)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Rhea, Satürn'ün ikinci en büyük ayı ve Güneş Sistemi'ndeki çapına göre dokuzuncu en büyük uydudur. Güneş Sistemindeki kesin ölçümlerin hidrostatik denge ile uyumlu bir şekli doğruladığı en küçük cisimdir. 1672'de Giovanni Domenico Cassini tarafından keşfedildi. Büyüklük açısından gezegenin Titan'dan sonraki en büyük uydusudur. Gezegenin tüm uyduları arasında 21. sırada yer alır. Fiziksel özellikler Boyut, kütle ve iç yapı [[Dosya:Rhea, Earth & Moon size comparison.jpg|sol|küçükresim|250x250px|Dünya (sağda), Ay (sol üstte) ve Rhea (sol altta) boyut karşılaştırması]] Rhea, yoğunluğu yaklaşık 1,236 g/cm olan buzlu bir gök cismidir. Bu az yoğunluk, ~%25 kayadan (yoğunluk ~3,25 g/cm) ve ~%75 su buzundan (yoğunluk ~0,93 g/cm) oluştuğunu gösterir.) Rhea en büyük dokuzuncu ay olmasına rağmen yalnızca en kütleli onuncu aydır. Gerçekten de, Uranüs'ün ikinci en büyük uydusu Oberon, hemen hemen aynı boyuttadır ama Rhea'dan çok daha yoğundur (1.63'e 1.24) ve dolayısıyla daha kütlelidir ancak Rhea hacim olarak biraz daha büyüktür. Cassini-Huygens görevinden önce Rhea'nın kayalık çekirdeği olduğu varsayılırdı. Ancak, 2005 yılında Cassini uzay aracı tarafından yakın uçuşda alınan ölçümler bunu şüpheye düşürdü. 2007 yılında yayınlanan bir makalede eksenel boyutsuz eylemsizlik moment katsayısının 0,4 olduğu iddia edilmişti. Böyle bir değer, Rhea'nın neredeyse homojen iç kısımlı olduğunu (merkezde bir miktar buz sıkışması ile) gösterirken, kayalık çekirdeğin varlığı yaklaşık 0,34'lük bir eylemsizlik momenti anlamına gelir. Aynı yıl başka bir makale eylemsizlik momentinin yaklaşık 0,37 olduğunu iddia edildi. Rhea 'nın kısmen veya tamamen farklılaşmış olması "Cassini" sondasının gözlemleriyle tutarlı olacaktır. Bir yıl sonra başka bir makale, ayın hidrostatik dengede olmayabileceğini, yani eylemsizlik momentinin yalnızca yerçekimi verilerinden belirlenemeyeceğini iddia etti. 2008'de ilk makalenin yazarı bu üç farklı sonucu uzlaştırmaya çalıştı. Analizde kullanılan "Cassini" radyo Doppler verilerinde sistematik bir hata olduğu sonucuna vardı ancak analizi aya en yakın elde edilen bir veri alt kümesiyle sınırladıktan sonra Rhea'nın hidrostatik denge durumunda olduğu eski sonuca vardı ve yaklaşık 0,4'lük eylemsizlik momenti vardı, bu ise yine homojen iç kısımlı demekti. Rhea'nın üç eksenli şekli, hidrostatik denge içindeki Rhea'nın açısal hızıyla dönen homojen bir cisimle tutarlıdır. 2006'da yapılan modellemede, Rhea'nın radyoaktif bozunmayla ısınarak bir iç sıvı-su okyanusunu sürdürebileceği iddia edildi; böyle bir okyanusun su-amonyak sistemi için olan yaklaşık 176K ötektik sıcaklıkta olması gerekir. Daha yeni bulgular, Rhea'nın homojen iç kısımlı olduğu ve dolayısıyla bu okyanusun var olmadığı yönündedir. Notlar Kaynakça Dış bağlantılar Rhea'ın fotoğrafları, NASA Kategori:Satürn'ün doğal uyduları Kategori:1672'de keşfedilen astronomik cisimler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri