Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Riba

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Riba veya Ribâ tefecilik olarak tercüme edilebilecek Arapça bir kelime veya şeriat kapsamında ticarette veya ticarette elde edilen haksız, sömürücü kazançtır. Kur'an'da birkaç farklı ayette (Âl-i İmrân-130, Nisâ-161, Bakara-275) ribadan bahsedilir ve kınanır. Ayrıca birçok hadiste bahsedilmektedir. Ribanın iki ana şekli vardır. En yaygın olanı, bir nakit kredi üzerindeki faiz veya diğer artıştır. Diğer tür belirli bir malın eşit olmayan niceliklerinin veya niteliklerinin eş zamanlı mübadelesidir. Etimoloji ve Tanımlar Riba kelimesi İslam'dan önce Araplar tarafından "artış" anlamında kullanılmıştır. İslam fıkhında ribanın tanımı "karşılığı olmayan artı değer" idi. İslam'da ribanın tam olarak ne anlama geldiğini açıklamanın zorluğu, Halife Ömer'den alıntı yapan İbn Mace ve İbn Kesir gibi erken dönem İslam hukukçuları tarafından not edilmiştir. “Üç şey vardır, Resulullah açık seçik açıklasaydı, bana dünya ve içindekilerden daha değerli olurdu.: Kelale, Riba ve Hilafet.” Ribanın Çeşitleri Bazı hadislere göre, Muhammed ribanın 73 çeşidi (hadislere göre) olduğunu söylemiştir. Çoğu İslam hukukçusu (Fakih), birkaç farklı riba türünü tanımlar. Riba al-jahiliya: Kuran'da bahsedilen İslam öncesi Arabistan'da uygulanan tefecilik. Borçlu borcunu ödeyemezse her yıl ikiye katlanırdı. Bir başka benzer tanım (Taqi Usmani tarafından tarif edilmiştir) riba al-jahiliya, borç alandan borcun vadesi geldiğinde geri ödeyemediği sürece anaparanın üzerinde herhangi bir ek ücret alınmadığı ve bu durumda borçlandırıldığı bir borç türüdür. ek bir miktar, ancak anaparanın iki katına veya üç katına çıkması gerekmez. Riba an-nasiya: Kredi işleminden tahakkuk eden fazlalık. Riba an-nasiya, iki miktar mal değiş tokuş edildiğinde, ancak taraflardan biri veya her ikisi teslimatı veya ödemeyi geciktirdiğinde ve faiz ödediğinde (yani, önceden belirlenmiş bir yüzde miktarı veya yüzdesi şeklinde fazla parasal tazminat) bir kredi işleminde ribadır. Cahiliye döneminde bilinen ve ticarette çoğu zaman kullanılmış bir riba türüdür. Riba al-fadl, satış veya takas işleminde tahakkuk eden fazlalık. Belirli bir malın eşit olmayan miktarlarının veya niteliklerinin eşzamanlı değişimini (herhangi bir ertelenmiş/gecikmiş ödemeyi içermeyen) içeren riba. Yine başka bir kaynak (Malezya İslami Bankacılık ve Finans Enstitüsü ve Aznan Hasan'ın Tekafül Temel Sınavı hazırlığı), her biri iki alt kümeye sahip iki tür ribayı açıklamaktadır. Kaynakça Kategori:İslami bankacılık Kategori:Faiz Kategori:İslam hukuku
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri