Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ritsa Tabiatı Koruma Alanı , Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır. Tarih 20. yüzyılda bu alan üzerindeki fiili kontrol sık sık değişti. 1930'da Rusya Federasyonu Ritsinsky Koruma Alanını kurdu. Gürcistan 1991 yılında bağımsızlığını yeniden kazandığında, koruma alanı genişletildi ve modern Ritsa Tabiatı Koruma Alanı kuruldu. Abhaz-Gürcü çatışmasının patlak vermesi ve ardından gelen savaşın ardından fiili kontrol, Abhazya hükûmeti tarafından alanda 1996 yılında kurulan Ritsinsky Relic Milli Parkı tarafından sağlanmaktadır. Coğrafya sol|küçükresim|333x333pik| Küçük Ritsa Gölü Ritsa Tabiatı Koruma Alanı', Abhazya'nın dağlık kesiminde, Büyük Kafkasya'nın güney yamacında, Gegi Nehri Vadisi ile Pshchitsa Nehri Vadisi arasındaki toprakları kaplamaktadır. Deniz seviyesinden 100 m'den 3.256 bin metreye (Agepsta Dağı) kadar olan alanın güçlü bir şekilde gösterdiği kabartma farklılıkları, birçok bitki ve hayvan habitatının büyümesi için zengin bir ekolojik koşul spektrumu oluşturur. Bölgedeki göllerin en büyük ve en ünlüsü Ritsa Gölü'dür. Diğer göller Küçük Ritsa ve daha az bilinen ve ziyaret edilen 'dür. Alanda birkaç şelale bulunmaktadır. Bunlardan en ünlü olanı yaklaşık 55 metre yüksekliğindeki Gegsky Şelalesi'dir. Flora Euxine-Colchic yaprak döken ormanları korunan alanında birçok yaprak dökmeyen şimşir (Buxus colchica) topluluğu ve 70 metreden (230ft'den fazla) daha yüksek yüksekliklere ulaşan Doğu Karadeniz göknarı (Abies nordmanniana) örnekleri görülür ve Avrupa porsuğu (Taxus baccata) örnekleri Lilium kesselringianum, Primula farinosa ve çan çiçeği (Campanula) gibi nadir endemik örnekler vardır. Fauna Memeliler, Kafkas Kızıl Geyiği (Cervus elaphus maral), Batı Kafkas turu (Capra caucasica), Rupicapra, Capreolus, yaban domuzu, Kafkas yaban kedisi (Felis silvestris caucasica), taş sansarı ve Avrupa ada tavşanı ile temsil edilir. Çok zengin kuş popülasyonu, 71'i nadir olan 273'ten fazla türle temsil edilmektedir. Koruma alanı içinde yaklaşık 100 kuş türü yuva yaparken diğer türler Doğu Karadeniz uçuş yolu üzerinden parkı aşar. Koruma alanında altın kartal (Aquila chrysaetos), kızıl akbaba (Gyps fulvus), kara akbaba (Aegypius monachus), bayağı karatavuk (Turdus merula), büyük baştankara (Parus major), Kafkas kekliği (Tetraogallus caucasicus), Kafkas orman tavuğu (Lyrurus mlokosiewiczi), kırmızı gerdanlı iskete (Serinus pusillus), bayağı çalı kuşu (Regulus regulus), bayağı ispinoz (Fringilla coelebs solomkoi) gibi türler gözlenir. Koruma alanında nadir kurbağa türleri de görülür: Kafkas kurbağası (Pelodytes caucasicus), Kafkas siğilli kurbağası (Bufo verrucosissimus) ve endemik güney şeritli semenderi (Ommatotriton vittatus) ile yaygın Kafkasya engereği (Vipera kaznakovi). Ayrıca bakınız Ritsa Gölü Kaynakça Kategori:Abhazya coğrafyası Kategori:Gürcistan'daki ulusal parklar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri