Rize muhlaması, Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen yöresel bir lezzettir. Bu yemeğin yapımında ise yöre halkının kendine özgü tereyağı ve peyniri kullanılmaktadır. Rize'de birçok lokanta ve restoranlarda servis edilmektedir. 2018 yılında, Rize Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret tescili başvurusu sonucunda bu yemek Rize Muhlaması olarak 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenmiştir. Yapılan bir araştırmada, Ayder yaylasını ziyaret eden turistlerin ve bölgeye gelen ziyaretçilerin en çok tercih ettikleri yöresel yemeğin muhlama olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan diğer bir araştırmaya göre ise Ankara’da en bilinen ve beğenilen Karadeniz yemeğinin muhlama olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kaynakça Kategori:Rize mutfağı Kategori:Laz mutfağı