Rob Roy, 1894'te Manhattan, New York'taki Waldorf Astoria Oteli'nde bir barmen tarafından yapılan, esas olarak viski ve vermuttan oluşan bir kokteyldir. Kokteylin ismi, besteci Reginald De Koven ve söz yazarı Harry B. Smith'in İskoç halk kahramanı Rob Roy MacGregor'a dayanan bir operet olan Rob Royun galasının onuruna verildi. Rob Roy, Manhattan'a benzer, ancak özel olarak İskoç viskisi ile yapılır; Manhattan geleneksel olarak çavdarla yapılır ve bugün de genellikle bourbon veya Kanada viskisi ile yapılır. Manhattan'ın bu versiyonu ilk olarak 1894'te Rob Roy olarak adlandırılmış olsa da, İskoç viski ile yapılan Manhattan ilk olarak on yıl önce Charlie Paul'ün bir Londra bar rehberinde yapılmıştır. Manhattan gibi, Rob Roy da "tatlı", "kuru" veya "mükemmel" yapılabilir. Standart Rob Roy, tatlı vermut ile yapılan tatlı versiyonudur, bu nedenle sipariş verirken "tatlı" bir Rob Roy belirtmeye gerek yoktur. "Kuru" bir Rob Roy, tatlı vermutun kuru vermutla değiştirilmesiyle yapılır. "Mükemmel" bir Rob Roy, eşit miktarda tatlı ve kuru vermut ile yapılır. Rob Roy, bir tutam Angostura bitters (çoğunlukla renk için) içerir ve genellikle bir şiş üzerinde iki maraschino kirazı ile süslenmiş bir kokteyl bardağında (standart versiyon için) veya bir limon bükümünde (mükemmel ve kuru versiyonlar) bulunur. Ayrıca bakınız Kokteyller listesi Kaynakça Kategori:Vermut kokteylleri