Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Romanya Çingeneleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Romanya'daki Çingeneler (Rumence; Romi, geleneksek olarak Țigani, "Gypsies") Romanya'nın en büyük azınlıklarından birini oluşturmaktadır. 2011 nüfus sayımına göre, sayıları 621.000 kişi ve toplam nüfusun %3,3'üydü ve Romanya'da Macarlardan sonra en büyük ikinci etnik azınlıktır. Romanya'da Çinegene kökenli insanların toplam nüfusunun büyüklüğü hakkında, nüfusun yüzde 4,6'sından yüzde 10'una kadar değişen farklı tahminler vardır, çünkü Çingene kökenli pek çok insan kendilerini Çingene olarak ilan etmemektedir. Kökenleri Romanlar Kuzey Hindistan'dan, muhtemelen kuzeybatı Hindistan eyaletleri Racastan ve Pencap'tan geliyor. Dilbilimsel kanıtlar tartışmasız bir şekilde Roman dilinin köklerinin Hindistan'da yattığını göstermiştir: Dil, Hint-Aryan dillerinin gramer özelliklerine sahiptir ve onlarla temel kelimelerin büyük bir bölümünü paylaşır, örneğin vücut bölümleri veya günlük rutinler. Daha doğrusu, Çingenece temel kelimeleri Hintçe ve Pencapça ile paylaşıyor. Marvarice ile birçok fonetik özelliği paylaşırken, dilbilgisi Bengalce'ye en yakın olanıdır. 2012'deki genetik bulgular, Romanların kuzeybatı Hindistan'da ortaya çıktığını ve bir grup olarak göç ettiklerini gösteriyor. 2012'de yapılan bir genetik araştırmaya göre, geleneksel olarak topluca Doma olarak anılan Kuzey Hindistan'daki mevcut belirli kabilelerin ve belirli kast popülasyonlarının ataları, modern Avrupa Romanlarının olası atalarıdır. Şubat 2016'da Uluslararası Roman Konferansı sırasında Hindistan Dışişleri Bakanı Roman halkının Hindistan'ın çocukları olduğunu belirtti. Konferans, Hindistan Hükümetine, Hindistan diasporasının bir parçası olarak 30 ülkeye yayılmış Çingene topluluğunu tanıma tavsiyesiyle sona erdi. Tarihi ve entegrasyonu Dobruca Müslüman-Romlar (Horahane), birlikte etnik Romanya Türkleri ve Romanya Tatarları Dobruca'da Babadağ, Tulça bölgesi yaşıyor. Müslüman-Romlar yüzyıllar boyunca Türklerle karışmış ve kendilerini Türk olarak kabul etmekte ve Türkçe konuşmaktadır II.Dünya Savaşı sırasında zulüm 1940 boyunca Romanya, bölgeyi Macaristan ve Sovyetler Birliği'ne bırakmaya zorlandı, bu felaket General Ion Antonescu'nun ilk önce faşist Demir Muhafızlar'la birlikte ve daha sonra Nazirle müttefik olarak askeri faşist bir diktatörlük kuran askeri darbe yapmasına yol açtı. Antonescu, Romanya'nın Sovyetler tarafından işgaline ve 1944'te Kral tarafından devrilmesine kadar Çingenelere artan bir şiddetle zulmetti. İkinci Dünya Savaşı sırasında rejim 25.000 Çingeneyi Transdinyester'e sürgün etti; bunlardan 11.000'i öldü. Toplamda, bugünkü Romanya topraklarında (Kuzey Transilvanya dahil), bu süre zarfında 36.000 Roman can verdi. Romanya Çingenelerinin II.Dünya Savaşı sırasında uğradıkları kötü muamele, Antonescu rejiminin tarihini ayrıntılarıyla anlatan geniş kapsamlı tarihsel literatüre rağmen, Rumen tarihçilerin ilgisini çekmemiştir. Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri