Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Romatizmal Ateş ve Romatizmal Kalp Hastalığı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Romatizmal ateş ve Romatizmal kalp hastalığı, Group A beta-hemolitik streptokokların etkeni olduğu boğaz infeksiyonunun (kızıl, streptokok anjini) neden olduğu sistemik otoimmun bir hastalıktır. Streptokok antijenlerine karşı gösterilen abartılmış immun tepkilerin (antikorların) hastanın kendi dokularıyla (kalp, beyin, deri, eklemler) çapraz reaksiyona girmesi sonucudur. Akut tipine "Romatizmal ateş", kronik tipine "Romatizmal kalp hastalığı" adı verilmektedir. Yoksul toplumlarda ve 5-15 yaşlarındaki çocuklarda sıktır. Klinik bulgular Bulgular, Streptokok infeksiyonu sonrasında belirir. Tanı için aşağıdaki majör bulgulardan en az 2’si ya da 1 majör+2 minör belirti saptanması gerekir: Majör bulgular Büyük eklemlerin yangısı (migratory polyarthritis) Kalbin tüm katmanlarını tutan yangı (pankardit) Deride (subkutan) nodüller Deride çevresi kırmızı plaklar (Erythema marginatum) Sydenham koresi (ansızın gelen, istemsiz, aritmik, koreik ve amaçsız hareketlerle karakterize nörolojik bulgu) Minör bulgular Ateş Eklem ağrıları (artralji) Akut faz reaktan düzeyleri yüksek (CRP, SAA, SAP, kompleman, koagülasyon proteinleri) Yüksek sedimentasyon EKG anomalileri Sonuçlar Akut artrit atakları Bazı hastalarda kalp etkilenmesi (kronik romatizmal kalp hastalığı): Pankardit: (1) Endokardit, (2) Myokardit, (3) Perikardit Endokardit: Kronik romatizmal kalp hastalığı (RHD) kalp kapaklarının katılaşması (fibrozisi) ve deformasyonu ile karakterizedir. Mitral kapak en sık (% 65-70) ve en güçlü etkilenen bölgedir. Kimi hastalar (%1) mitral kapak etkilenmesi sonucu gelişen konjestif kalp yetmezliği ile akut evrede kaybedilebilir. Çoğu hastada yıllar içinde kalp yetmezliği gelişir. Myokardit: Patolojik incelemelerde damarlar çevresinde özel yapılar (Aschoff cisimcikleri ve Aschoff nodülü) saptanır. Bu nodüller, çevresinde lenfositler ve makrofajlar bulunan nekrozlardır. Saptanan makrofajlar şişkin ve “aktifleşmiş” hücrelerdir (Anitschkow hücreleri). Perikardit: Kalp yaprakları arasındaki perikard boşluğunda fibrinli ya da serofibrinöz eksüda oluşur. Komplikasyonlar Romatizmal ateş komplikasyonları (akut hastalık) Aritmiler (özellikle atrial fibrilasyon) Tromboembolizm Kalpte dilatasyon etkisiyle mitral yetmezlik Kalp yetmezliği (akut evredeki ölüm nedeni) Romatizmal kalp hastalığı (kronik hastalık) Kalp kapaklarında darlık/yetmezlik Kalp yetmezliği (dekompanzasyon) Deforme kalp kapaklarında bakteri kümeleşmesi (infektif endokardit) Kaynakça Kategori:Tıp Kategori:Kardiyoloji Kategori:Patoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri