Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rumen mutfağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir. FAOSTAT'ın 2009 yılı verisine göre Romanya erik üretiminde Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünya ikincisidir. Üretilen eriğin çoğu țuică denilen erik brendisi yapımında kullanılır. Çorbalar küçükresim|Ciorbă de burtă küçükresim|Borș de burechiușe Köfteli çorbalar, ekşi kremayla pişirilen sebze çorbası, tavuk sakatatlarından yapılan etli çorba, balık çorbaları Romanya'da çok tüketilir. Ciorbă de perișoare: köfteli ekşi çorbadır. Perișoare denilen köfteleri, domuz kıymasının prinç ve baharatlarla karıştırılıp çorba suyunda kaynatılmasıyla yapılır. Çorbası soğan, havuç, kereviz gibi sebzelerle yapılır ve ekşidir. Çorbanın üzerine maydanoz ve kırmızı biber serpilir. Ciorbă de burtă: İşkembe çorbasıdır. Ciorbă de burtă sirke ve ezilmiş ve zeytin yağıyla karıştırılmış sarımsak konularak içilir. Borç çorbası: Kırmızı pancarla yapılan ekşi ve etli bir çorbadır. Borș de burechiușe, urechiușe ya da supă de găluște: Romanya ve Moldova'nın geleneksel çorbasıdır. Mantı gibi kare hamurlar mantarla doldurulup kenarları kapatılır ve su içinde kaynatılır. Et yemekleri Chiftele: Domuz kıymasının patates püresi ve baharatlarla karıştırılıp, kızgın yağda kızartılmasıyla yapılan köftedir. Chiftele, yanında pilav veya patates püresiyle servis edilir. Mititei ya da Mici: Kıymadan yapılan silindir şeklinde ince uzun, İnegöl köftesine benzer ızgarada kızartılan bir köftedir. Romanya'nın ulusal yemeği sayılır. küçükresim|Mici köftesi Tochitură: Genelde domates sosunda güveç gibi pişirilen sığır veya domuz etinden yapılan geleneksel Romanya yemeğidir. Tochitură yanında Mămăligă ve tuzlu koyun peyniri (telemea ya da brânză de burduf) ile servis edilir. Bu güveç domates sossuz olarak da yapılır ancak soslusu yaygındır. Domates sosu olmazsa domuz yağı sosu ve etin suyu sos olur. Geleneksel Rumen güvecinde sadece et değil hayvanın ciğer, böbrek, yürek gibi iç organları ve/veya tütsülenmiş domuz pastırması, domuz yağıyla (slănină) birlikte kızartılır. küçükresim|Tochitură Frigărui: Şiş kebabıdır. küçükresim|Frigărui Drob: Kuzu sakatatları, yumurta, taze soğan, maydanoz, dereotu, sarımsak, suyla ıslatılmış ekmekle yapılan bir yemektir. Haşlanmış sakatat (yürek, ciğer, akciğer) doğranır ve kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, sarımsak, suyla ıslatılmış ekmek karıştırılır; sonra tuz ve biber konulur. Somun pişirilen tepsiye kuzunun karnı serilir ve içine hazırlanan karışım doldurulur. Kuzunun karın derisi yerine yufka da kullanılır. Haşlanmış yumurtalar somunun ortasına konulur. Sarmale: Prinç, kıyma, baharat vb ile karıştırılıp, lahana veya asma yaprağına sarılan ardından tencereye biraz su konulup pişirilen yemektir. Paskalya bayramında koyun ve kuzu eti servis edilir. Ana yemekler borș de miel (ekşi kuzu etli çorba), kızarmış kuzu eti ve drob de mieldir. Saramură Sebze yemekleri Mămăligă Romanya'nın geleneksel koyu kıvamdaki mısır lapasıdır. küçükresim|Mısır unundan yapılan Mămăligă Pişirildikten sonra o kadar koyu kıvamdadır ki elle alınıp ekmek gibi yenilebilir. Mămăligă yağsızdır; bol lif içerir ve kolesterolsüzdür. Beyaz ekmek veya makarna gibi bol karbonhidratlı yiyeceklerin yerine yenilen, onlardan daha sağlıklı bir yiyecektir. Pilav: Sebzeli, sade ve/veya çeşitli et türleriyle yapılan prinç yemeğidir. Ardei umpluti: Dolmalık biberden yapılan dolma çeşididir. küçükresim|Ardei umpluti Peynirler Brânză de burduf: Koyun sütünden yapılan peynirdir. Koyun işkembesine doldurulan yoğrulmuş ve tuzlu bir peynirdir. Caș: Yarı yumuşak tuzsuz veya az tuzlu beyaz bir peynirdir. Koyun veya inek sütünün peynir mayasıyla pıhtılaştırıp artan peynir altı suyunu boşaltarak yapılır. Tuzlu suda saklanır ve taze olarak yenen, geleneksel ve mevsimlik bir peynirdir. Kaşkaval: Koyun, inek veya ikisinin karışımdan yapılan sarı bir peynirdir. Penteleu : Kuzey Dobruca'da koyun sütünden yapılan geleneksel bir Rumen peyniridir. Kaşkaval yapımında kullanılan aynı işlemle yapılır. Telemea: Koyun sütünden yapılan geleneksel bir beyaz peynirdir. Urdă: Peynir altı suyundan yapılan bir tür peynirdir. Koyun, keçi ya da ineğin kesilmiş sütünün suyundan yapılır. Bu peynirden tatlı yapılır. Kaynakça Kategori:Romanya mutfağı Kategori:Avrupa mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri