Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Runge teoremi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
sağ|küçükresim| Mavi tıkız kümede holomorf olan bir f fonksiyonu ve her delikte bir nokta verilsin. fye sadece bu üç noktada kutupları olan rasyonel fonksiyonlarla istendiği kadar yaklaşım yapılabilir. Karmaşık analizde Runge yaklaşım teoremi olarak da bilinen Runge teoremi' 1885 yılında Alman matematikçi Carl Runge tarafından kanıtlanmış bir sonuçtur. Teorem, Runge'ye ithafen isimlendirilmiştir ve şunu ifade etmektedir: karmaşık sayılar kümesi nin tıkız bir altkümesiyse, kümesinin içinde nin sınırlı bağlantılı bileşenlerinin her birinden en az bir karmaşık sayı bulunuyorsa ve f fonksiyonu üzerinde holomorfsa, o zaman kutupları içinde olan rasyonel fonksiyonlardan oluşan bir dizisi vardır öyle ki bu dizisi f 'ye üzerinde düzgün bir şekilde yakınsar. kümesinin herhangi bir noktası, bu dizisini oluşturan rasyonel fonksiyonların kutup noktası olmak zorunda değildir. Burada bilinen ise şudur: dizisindeki rasyonel fonksiyonların kutupları varsa, o zaman bunlar nın içindedir. Bu teoremi güçlü kılan şeylerden birisi de teoremdeki kümesinin istenilen bir şekilde seçilebilmesidir. Başka bir deyişle, nin sınırlı bağlantılı bileşenlerinden istenilen şekilde karmaşık sayılar seçilebilir. O zaman, teorem sadece bu seçilen sayılarda kutupları olan bir rasyonel fonksiyon dizisinin varlığını garanti eder. nin bağlantılı küme olduğu özel durumda, teoremdeki kümesi açık bir şekilde boş olacaktır. Kutup noktaları olmayan rasyonel fonksiyonlar aslında polinomlardan başka bir şey olmadığı için, teoremin şu sonucu elde edilecektir: Eğer , nin tıkız bir altkümesiyse, bağlantılı bir kümeyse ve f fonksiyonu üzerinde holomorfsa, o zaman f 'ye üzerinde düzgün bir şekilde yakınsayan bir polinom dizisi vardır. Bu teoremin biraz daha genelleştirilmiş hali ise kümesi Riemann küresinin, yani ∪{∞} un, altkümesiyse ve ayrıca nın (şimdi ∞'u da kapsayan) kümesinin sınırsız bağlantılı bileşeninle kesişimi varsa elde edilir. Yani, üstte verilen formülasyonda rasyonel fonksiyonların sonsuzda kutupları var olabilirken, daha genel durumdaki formülasyonda, kutup nin sınırsız bağlantılı bileşenindeki herhangi bir yerde seçilebilir. Ayrıca bakınız Mergelyan teoremi Kaynakça John B. Conway, A Course in Functional Analysis, Springer; 2. baskı (1997), ISBN 0-387-97245-5.--Fonksiyonel Analizde Bir Ders. Robert E. Greene and Steven G. Krantz, Function Theory of One Complex Variable, American Mathematical Society; 2. baskı (2002), ISBN 0-8218-2905-X.--Bir Karmaşık Değişkenli Fonksiyon Teorisi. Kategori:Karmaşık analiz Kategori:Matematik teoremleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri