Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şahıs eki

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinlerdir. Bunlar büyük ve küçük ünlü uyumlarına uyacak şekilde değişiklik gösterir: Duyuyor + um (Birinci tekil şahıs eki -im, şimdiki zaman kipi eki -yor'a uyum sağlamak için -um'a dönüştü.) Fiil cümlelerinde Fiil cümleleri, yüklemi bir fiil olan cümlelerdir. Türkçedeki örnek bir fiil çekimi şu şekildedir: Fiil + Kip eki + (Yardımcı ünsüz) + Şahıs eki öğren + meli + y + im Örnek çekim tablosu Yukarıdaki tablodada görüleceği üzere özne 3. tekil şahıs (o) ise yüklem sadece emir kipindeyken şahıs eki alır: Dersten sonra sınıfta beklesin. (Emir kipinde şahıs eki var.) O yarın bize uğrayacak. (Gelecek zaman kipinde şahıs eki yok.) 1. tekil ve çoğul şahısların (ben ve biz) emir kipinde çekimleri yoktur. İsim cümlelerinde İsim cümleleri, yüklemi isim soylu olan cümlelerdir. İsim cümleleri, isim soylu bir sözcüğe (isim, sıfat vs.) -idi, -imiş, -ise ve -dir ek-fiillerinden biri getirilerek oluşturulurlar. Şahıs ekleri, isim cümlelerinde de yüklemin kişisini (özneyi) işaret ederler. İsim cümlelerinde de, fiil cümlelerinde kullanılan şahıs ekleri kullanılır: Bugün çok hastayım(dır). (1. tekil şahıs eki) Bu çorak araziyi yeşertenler çalışkan köylülerdi. (3. çoğul şahıs eki) Duyduğuma göre bu sınıfın temsilcisi sizmişsiniz. (2. çoğul şahıs eki) Elma ne kadar da tatlıymış. (3. tekil şahıs, eki yok) Dün çok yorgundum. (1. tekil şahıs eki) Bu oda çok aydınlık(tır). (3. tekil şahıs, eki yok) Biz oldukça azimli bir milletiz. (1. çoğul şahıs eki) İsim cümlelerinde kullanılan şahıs ekleri sıklıkla iyelik (sahiplik) ekleri ile karıştırılır: Şu çocuk benim öğrencim. (iyelik eki, öğrencinin kime ait olduğunu belirtiyor) (3. tekil şahıs: [O] öğrencim[dir].) Ben öğrenciyim. (şahıs eki, özneyi işaret ediyor) (1. tekil şahıs) Ben sıkı bir okurum. (şahıs eki) (1. tekil şahıs) Şu gördüğün kalabalıktaki herkes benim okurum. (iyelik eki, okurun kime ait olduğunu belirtiyor) (3. çoğul şahıs: [Onlar] okurum[dur] / okur[lar]ım[dır].) Soldan birinci kapı senin odan. (iyelik eki) Kapının arkasındaki Ali'nin ceketiymiş. (iyelik eki) Bileşik zamanlı fiillerde Bileşik zamanlı fiillere şahıs ekleri en sondaki kip ekine uyum sağlayacak şekilde, haber ve dilek kiplerinde olduğu gibi eklenir: Bu şarkıyı sen öğretmiştin. (-mişli geçmiş zamanın hikâyesi kipine eklenen 2. tekil şahıs eki) Fiyatlar hızla yükseliyormuş. (3. çoğul şahıs ve eksiz. Şimdiki zamanın rivayeti) Notlar Kaynakça Kategori:Türkçe dilbilgisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri