Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sait Sökmen

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Sait Sökmen (13 Eylül 1942), Gine asıllı Türk balet. Sait Sökmen, Gine‘nin başkenti Conakry'de doğdu. Türkiye’nin ilk bale koreografı ve ilk baletlerinden olan Sökmen, Devlet Baleleri doğal delegesi olup hâlen bale öğretmenliğinin yanı sıra, yönetmen olarak yaşamına devam etmektedir. Yaşamı Ankara Devlet Konservatuvarı'nın ilk bale öğrencilerinden biri olan Sait Sökmen, Türkiye’de balenin ilk kurucusu Dame Ninette de Valois, Molly Lake, Travis Kemp, Andre Howard, Ann Parson, Todd Bolender, Cüneyt Gökçer, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Mahir Canova, Cemil Sökmen, Aydın Gün, Messerer Sulamit, Beatrice Appleyard, Alfred Rodriguez, Alvin Ailey, Robert Cohen, Gordon Atkins, Joy Newton, Claude Neqman, Dudley Thomlinson, Richard Glasstone, Irina Hudova ve Luigi önemli hocaların öğrencisi olmuştur. Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı yüksek devresi mezunudur. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde 1962-1970 yıllarında Baş Dansçı, Koreograf, Baş Koreograf ve Yönetici olarak görev yaptı. Ayrıca 1970 yılında Devlet Tiyatroları Koreografı, 1971 Devlet Tiyatroları Çağdaş Dans Grubu kurucusu ve Baş Koreografı olarak hizmetlerde bulundu. 1971'de sahibi olduğu Kuğu Bale ve Dans Stüdyosunu kurdu, 1972-1975 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı sahne hareket hocalığı görevlerini üstlendi. 1981'de İstanbul Bale Sanat Merkezi, 1984'te Bale Sanat ve Spor Merkezi, 1987 Sait Sökmen Sanat Merkezi, 1989'da ise Gaye Sökmen Ajansı'nı kurmuştur. Eserleri Baş dansçı olarak oynadıkları Aşağıdaki oyunlar ve fazlası: Koreograf olarak sahneye koydukları Çark Bir balenin yazarı, sahneye koyucusu sanılan koreografların kendi bünyemizden yetişmesi ulusal balenin yaratılması açısından zorunlu bir adımdır, bu açıdan ele alındığında "Çark" balesi ve ilk temsilinin verildiği 6 Kasım 1968 yılı Türk bale tarihimizde özel ve kıvanç verici bir yer tutar. İlk Türk koreografının eseri olması açısından önemli bu balenin yaratıcısı Sait Sökmen, Çark Balesi’nde bu adımlardan ilkini atmıştır. Çark balesi'nde sürekli bir konu yoktur. Bunun yerine savaşı, kötümserliği temsil eden “Kırmızılar” ile iyimserliği, başarıyı ve yapıcılığı temsil eden “Maviler” grubu arasındaki çatışma ve uzlaşma çabaları anlatılmaya çalışılır. İki zıt grup arasında hâliyle hareketlerde de farklılıklar görülür. Kırmızıların sert ve yapmacık hareketlerine karşılık, mavilerin hareketleri yumuşak ve lirik bir özellik gösterir. Bu soyut kısa bale, temsil süresini iki ayrı dramatik bale ile paylaşmıştı. TV yapımları Bizim Sokak (TV), Ankara Hatırası, Kaleidoscope ve Oyun Gemisi başta olmak üzere yüzlerce televizyon dizisinde koreograf olarak görev yapmıştır. Reji asistanlığı ve koreograflık yaptığı operalar Kaynakça Kategori:1942 doğumlular Kategori:Türk balerin ve baletleri Kategori:Türk koreograflar Kategori:Türk bale koreografları Kategori:Afrika asıllı Türkler Kategori:Yaşayan insanlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri