küçükresim|sağ|250px|Yeşil salata tabağı. küçükresim|sağ|250px|Karışık salata küçükresim|sağ|250px|Karışık salata Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Antik Çağda Romalılar, Yunanlar ve Persler ot ve yeşillikleri karıştırarak karışık salata benzeri bir yemek yapmaktaydı. Etimoloji Türkçedeki salata kelimesi İtalyanca salata (> insalata) kelimesinden dilimize geçmiştir ve köken olarak Latince sal ("tuz") kelimesine dayanır. Arka yapı Et yemeğin yanında servis edilen basit bir salatada pişmemiş yeşillik dışında pişmiş sebzelerle de kullanılabilir. Tarhun, maydanoz, frenk maydanozu, frenk soğanı, menekşe, hodan ve geyik otu gibi taze otlar ve çiçekler dışında jülyen kesilmiş pancar, katı yumurta, trüf, salata sosuna batırılmış sarımsaklı ekmek kabukları ve kornişon gibi malzemeler de salataya garnitür olabilir. Basit salatalar için hazırlanan soslar genel olarak vinaigrette tarzı soslardır. Yağ dışında şarap sirkesi, hardal, tuz ve biber içerir. Bu basit vinaigrette sosun birçok çeşidi vardır: Çeşitleri Osmanlı mutfağındaki çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çok çeşitli salata tarifleri vardır. Bunlar: Yeşil salata Domates salatası Karnabahar salatası Dövme hıyar salatası Çerkez salatası Sardalya salatası İstakoz salatası Rozbi salatası Bakla filizi salatası Teke salatası Marul salatası Çiroz balığı salatası Frenk teresi salatası Hindiba salatası Kaynakça Ayrıca bakınız Salatalar listesi Hazırlanan yemekler listesi Salata barı Salata karıştırıcı Salata kasesi Soğuk mutfak Ana yemek Ordövr Kategori:Garnitürler Kategori:Soğuk mutfak Kategori:Salatalar