Şalgam dolması, şalgam içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de şalgam dolması tarifi verilmiştir. Yörelere Göre Çeşitleri Erzurum Şalgam Dolması Dolma için malzemeleri şalgam, kıyma, pirinç, soğan, sarımsak, reyhan, karabiber, pul biberdir. Sosu için malzemeleri ise tereyağı, salçadır. Daire şeklinde dilimlenerek haşlanan şalgamların arasına iç harç konularak hazırlanır. Erzurum Şalgam Dolması 02.08.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki dolma ve sarmalar Kategori:Erzurum mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağındaki dolmalar