Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Saperavi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Saperavi Gürcistan'a özgü; asidik, teinturier tipi bir üzüm çeşididir ve bölgenin en iyi bilinen şaraplarının çoğunun yapımında kullanılır. Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Azerbaycan, New York Eyaleti ve Kuzeydoğu Ohio ve Türkiye'de Artvin ilinde az miktarlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları 3 loblu, iri ve yuvarlaktır. Meyveleri türüne bağlı olarak orta ila büyük, eliptik veya yuvarlak, koyu mavimsi ve ince kabukludur; yaklaşık 5 aylık olgunlaşma süresi vardır. Şarabı özütlemelidir. Alkol oranı %10,5-12,5 ve titre asitliği %5-7 arasında değişir. 1886'dan beri üretimde olduğu bilinmektedir. Saperavi üzümleri, uzun süre olgunlaşmaya uygun çok koyu kırmızı şaraplar üretir. Genel üretim açısından açık ara en baskın Gürcü kırmızı üzümüdür. Saperavi, aşırı soğuk havada bile yetişebilmesi ile bilinen dayanıklı bir çeşittir ve yüksek rakımda ve Kaheti gibi iç bölgelerde popüler olarak yetiştirilir. Üzüm posasının yanı sıra kabuğunun içinde kırmızı antosiyanin içeren bir teinturier üzümdür ve tek çeşit şarap yapımında kullanılan bu tür çok az üzümden biri olması alışılmadık bir durumdur. Tarihi Saperavi üzümünün kökeni, Doğu Gürcistan'daki Kaheti bölgesindedir ve şimdi Gürcistan'a yayılmıştır (Kaheti, Saingilo, Kartli, Şavşat-Klarceti, İmereti, Guria, Raça ve Leçhumi). Saperavi çeşidi, bölgedeki en eski çeşitlerden biridir ve Gürcistan'ın ticari şarapçılık endüstrisinde sürekli olarak en önemlisi olmuştur. Şarap Saperavi üzümleri ağırlıklı olarak Gürcistan'da kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda Doğu Avrupa'nın diğer bölgelerine de yayılmıştır (Purcari, Moldova). Saperavi çeşitleri ayrıca New World şarap bölgelerinde, özellikle de Finger Lakes, New York bölgesindeki üzüm bağlarında yetiştirilmektedir. Yalnızca veya ağırlıklı olarak Saperavi üzümlerinden yapılan önemli Gürcü şarapları: '; Kvareli bölgesinde üretilen 2 yıllık doğal yarı tatlı bir şarap. Üzümler, Saperavi'den yapılan diğer şarapların çoğundan daha geç hasat edilir. Akhasheni: Gurcaani bölgesinde üretilen Kindzmarauli'ye benzer yarı tatlı bir şarap. Mukuzani: Mukuzani bölgesinde üretilen 3 yıllık sek şarap. Yerel şarapların en iyilerinden elde edilir; Gürcü şaraplarının en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Napareuli: Napareuli bölgesinde ve Telavi bölgesinde üretilen 3 yıllık sek şarap. Yerel şarapların en iyilerinden elde edilir; Gürcü şaraplarının en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Alazani: Alazani bölgesinde üretilen hafif yarı tatlı bir şaraptır. %60 Saperavi ve %40 Rkatsiteli karışımıdır. Kaynakça Kategori:Gürcü üzüm çeşitleri‎ Kategori:Kırmızı şarap üzüm çeşitleri Kategori:Gürcüce deyişler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri