Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şarabın rengi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Tempranillowine.jpg|sağ|küçükresim|Renge hüküm verme şarap tadımındaki ilk adımdır ]] Şarap rengi çoğu şarapların kolaylıkla tanınabilir özelliklerinden biridir. Renk şarabın Sınıflandırılması, şarap tadımında da bir unsurdur çünkü ağır şaraplar genellikle daha koyu renklidir. Şarabın rengini yargılamak için geleneksel olarak kullanılan aksesuar mahzenin loş ışığında sıvının renginin görülmesini sağlayan ve sığ bir bardak olan tastevin aksesuarıdır. Renk şarapların sınıflandırılmasında bir unsurdur. Rengin kökenleri Şarabın rengi esas olarak üzüm çeşidinin sert çekirdekli tane rengine bağlıdır. Pigmentler sert çekirdekli tanenin merkezinde yerleştiğinden şarap rengi üzümün suyuna göre değil şarap yapma yöntemine ve şıranın üzüm kabuğuyla temas halinde geçen zamana ki maserasyon denilen bu sürece bağlıdır. Teinturier üzümü aynı zamanda pigmentli tane özüne sahip olduğundan bir istisnadır. İki veya daha fazla üzüm çeşidinin harmanlanması kızarıklığı yoğunlaştırmak için Rubired'in eklenmesi gibi belirli şarapların rengini açıklayabilir. Kırmızı sert çekirdekli üzümler çabuk sıkılırsa ve üzüm suyunun kabuklarıyla temasına izin verilmezse beyaz şarap üretebilir. Renk esas olarak bitki pigmentlerinden özellikle fenolik bileşiklerden (antosiyanidinler, tanenler vb.) belirlenir. Renk şaraptaki asitlerin varlığına bağlıdır. Şarapta bulunan farklı aktif moleküller arasındaki reaksiyonlar şarabın yaşlanmasıyla değişir bu reaksiyonlar genellikle şarabın kahverengileşmesine neden olarak kırmızıdan daha sarımsı kahverengi renge yol açar. Yaşlandırmada tahta fıçı (genellikle meşe fıçı) kullanılması da şarabın rengini etkiler. Şarabın rengi kısmen antosiyanidinlerin diğer pigmentli olmayan flavonoidler veya doğal fenollerle (kofaktörler veya "kopigmentler") birlikte pigmentasyonundan kaynaklanabilir. Rosé şarabı saignée uygulamasıyla (şarabı beyaz şaraba daha yakın his vermek için kırmızı üzüm kabuğuna kısa bir süre maruz bırakarak) veya beyaz şarabı kırmızı şarapla harmanlayarak yapılır. Renk evrimi Karmaşık antosiyanin ve prosiyanidin karışımının varlığı şarapta renk sabitliğini artırabilir. Şarap yaşlandıkça pigment moleküllerinin asetaldehitini içeren kimyasal otoksidasyon reaksiyonlarına girer. Yeni oluşan moleküller pH veya sülfit ağartmanın etkisine karşı daha kararlıdır. Yeni bileşikler vitisinler (A ve B) gibi piranoantosiyaninleri, pinotinleri ve portosinleri ve diğer polimerik türevli pigmentleri içerir. Malvidin glukozit-etil-kateşin flavanol-antosiyanin eklentisidir. Flavanol-antosiyanin eklentileri üzümde bulunan antosiyaninler ve tanenler ile asetaldehit gibi maya metabolitleri arasındaki reaksiyonlar yoluyla şarabın yaşlanması sırasında oluşur. Asetaldehit kaynaklı reaksiyonlar malvidin glukozit-etil-kateşin gibi etil bağlantılı türler verir. Bu bileşik pH 5.5'te malvidin-3 -glukositten daha iyi bir renk kararlılığı vardır. PH değeri 2,2'den 5.5'e yükseltildiği zaman pigment çözeltisi gittikçe morarır (λ = 560nm pH= 5.5'da), antosiyaninin benzer çözeltileri pH 4.0'da neredeyse renksizdir. Şarabın sınırlı miktarlarda oksijene maruz kalması şarap için faydalı olabilir. Rengi etkiler. Castavinoller renkli antosiyanin pigmentlerinden türetilen başka renksiz bir molekül sınıfıdır. küçükresim|Şarapta bulunan bir ksantilyum pigmenti olan NJ2 bileşiğinin yapısı Model çözümlerde kateşin gibi renksiz bileşikler yeni tip pigmentlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. İlk adım karboksi- methin köprüsü ile birbirine bağlı iki flavanol biriminden oluşan renksiz dimerik bileşiklerin oluşumudur. Bunu renksiz dimerlerin dehidrasyonundan kaynaklanan ksantilyum tuzu sarımsı pigmentlerin ve onların etilesterlerinin oluşumu ve ardından bir oksidasyon işlemi izler. Bir su molekülünün kaybı renksiz dimerlerin iki A halkalı hidroksil grubu arasında gerçekleşir. Renkler Şarabın asıl renkleri: Gri, vin gris (gri şarap) gibi. Portakal, Kabuk-temas şarabında olduğu gibi, kabuğuyla biraz temas ederek biraz daha koyu renk veren beyaz şaraptır. Kırmızı şarap (bu rengi "kırmızı" dan mavimsi-mora kadar uzaklaşabilen koyu şaraplar için genel terim olsa da) Rosé (Fransızcada pembemsi anlamına gelir) Tawny, sarımsı kahverengi limandaki gibi . Beyaz şarap (açık renkli şarap) Sarı (veya saman rengi), örneğin doğu Fransa, Jurançon veya Sauternes'teki Jura şarap bölgesinde yapılan özel ve karakteristik bir beyaz şarap türü olan vin jaune'ye bakın. Diğer: Bordo (renkli) morumsu bir kırmızı ton Sangria (renkli) Sangría şarabına benzeyen bir renk Öküz kanı muhtemelen kırmızı şarapları kuru toz haline getirilmiş kanla berraklaştırma eski uygulamasına atıfta bulunur. Bilimsel renk tayini Uluslararası Asma ve Şarap Örgütü (OIV) bir spektrofotometre kullanarak şarabın rengini değerlendirmek ve Lab renk uzayında indislerin hesaplanması için yöntemler sağlar. Ayrıca bakınız Önoloji Şarap yapımı terimleri sözlüğü Şarap (renkli) veya "Bordo", kırmızı şarabın rengi Kaynakça Dış bağlantılar Www.wine-tasting-guide.com adresinde şarap rengi Kategori:Şarap Kategori:Kırmızının tonları Kategori:Önoloji Kategori:Şarap stilleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri