Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sarıç

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|225x225pik| Karadeniz'in kuzey kıyısındaki Sarıç burnu Sarıç (Ukraynaca: Са́рич; Rusça: Са́рыч; Kırım Tatarcası: Sarıç) Kırım Yarımadası'nda Karadeniz kıyısında yer alan bir burun. Sarıç burnuna yaklaşık 5km uzaklıkta Foros tatil beldesi yer alır. Sivastopol şehrine yaklaşık 30km, Yalta'ya yaklaşık 40km uzaklıktadır. Sarıç'tan Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki Kerempe Burnu'na mesafe 228km olup Karadeniz'in en dar noktasıdır. Rusya-Ukrayna toprak anlaşmazlığı 2005 yılında Ukrayna ve Rusya arasında tartışma konusu olan burun üzerinde bir deniz feneri bulunmaktadır. 3 Ağustos 2005'ten itibaren deniz feneri Rus Ordusu tarafından işgal edilmiştir. Sivastopol Hükûmet Mahkemesinin Sarıç'daki deniz feneri dahil 77 coğrafi nesnenin Ukrayna'ya iadesi konusundaki kararını dikkate almayan Rus askeri yetkilileri, Rus Donanması Karargahı Komutanı dışında kimseye bağlı olmadıklarını ifade etmişlerdir. Ukraynalı kamu aktivistleri, Sarıç'ın Rus Donanması tarafından yasadışı bir şekilde işgal edildiğini iddia etmektedir. Askeri bölge olarak belirlenen ve dikenli tel ile ziyarete kapatılan Sarıç Burnu'nun etrafındaki bölge Rus kontrolü altındadır. Konu, daha geniş 2014 Kırım krizinin küçük bir parçasıdır. Sarıç Burnu Muharebesi 18 Kasım 1914'te Sarıç Burnu açıklarındaki sularda Rus ve Türk deniz kuvvetleri karşı karşıya gelmiştir. Osmanlı kuvveti Alman yapımı savaş kruvazörü SMS Goeben ve hafif kruvazör SMS Breslaudan oluşuyordu. Her iki gemi de resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alınmış, Yavuz ve Midilli olarak yeniden adlandırılmıştı; ancak mürettebatları hala Alman denizcilerden oluşmaktaydı. Rus kuvveti, ön dretnot beş zırhlıdan oluşuyordu. Çatışma sırasında sadece birkaç salvo ateş edildi. Kuvvetler birbirlerine az miktarda hasar verdi; ancak Osmanlı kuvvetinin komutanı Alman amiral Wilhelm Souchon, Goebenin kazamatlarına isabet eden 15cm'lik bir merminin ardından çatışmayı sona erdirdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun Goeben gibi modern bir gemiyi tamir etmek için olanakları sağlamadığından Souchon, gemisini riske atmamayı tercih ediyordu, bu yüzden gemilerini muharebeye hazır bir durumda tutmak zorundaydı. Kaynakça Dış bağlantılar Sarıç Fotoğrafları Kategori:Kırım coğrafyası
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri