Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Satay

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Satay , baharatlar kullanılarak ızgarada pişirilen bir Endonezya, Tayland ve Vietnam usulü kebap yemeğidir. Özel sos ile servis edilir. Satay kebabı, dilimlenmiş tavuk, koyun eti, sığır eti, domuz eti, balık, diğer et veya tofudan oluşabilir. Hindistan cevizi hurma yaprakları daha orijinal olmasına rağmen, bambu şişler sıklıkla kullanılır. Odun veya odun kömürü üzerinde ızgara yapılarak çeşitli baharatlarla servis edilir. Sate çeşitli soslarla servis edilir, ancak en çok soya ve fıstık sosu kullanılır. Bu nedenle fıstık sosuna genellikle satay sosu denir. Satay kebabı, Endonezya'nın Java adasına aittir. Endonezya'nın milli yemeğidir. Güneydoğu Asya'da, özellikle Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam'da da popülerdir. Thai satay'ın ana özelliklerinden biri domuz eti ve Tay usulü fıstık sosu seçimidir. Endonezya usulü tatlı soya sosu (kecap manis) ve krupuk (karides cipsi) ile servis edilir. Sri Lanka'da yerel Malay grubunun etkisi sonucu bu yemek yerel beslenmenin bir parçası haline geldi. Satay, Endonezya'da bir incelik olarak kabul edilir. Endonezya'nın zengin mutfağı birçok satay çeşidine sahiptir ve sokak yemeği olarak popülerdir. Bu yiyecek panayırlarında, sokak çadır restoranlarında veya pahalı restoranlarda, özel geleneksel tatillerde elde edilebilir. Bu yemeğe yakın yemek örnekleri arasında Japonya'da yakitori, Çin'de kǎoròu chuàn, Türkiye'de şiş kebap, Güney Afrika'da Sosatie ve Kafkasya'da tika kebabı sayılabilir. 2011 yılında CNN Go tarafından yapılan bir ankette en lezzetli 50 yiyecek arasında 11. sırada yer aldı. Menşei Java'dan Malay Takımadaları'ndaki çevre bölgelere yayıldı ve sonuç olarak birçok değişikliğe uğradı. 19. yüzyılın sonunda satay, Malacca Boğazı'ndan komşu Malezya, Singapur ve Tayland'a geçti. Sate'nin Malay göçmenler tarafından şimdi Sosatie olarak adlandırılan Güney Afrika'ya yayıldığına inanılmaktadır. Satay kebabı,Malezya,Tayland ve Endonezya'nın haricinde Hollanda, Surinam ve Fransa'da da popüler bir yiyecektir. Hazırlık Ağırlıklı olarak kullanılan et ürünleri tavuk, kuzu, keçi, koyun, dana eti, geyik eti, tavşan eti, balık, karides,domuz eti ve deniz ürünleri olarak kalamardır. Bazıları ayrıca kaplumbağa, timsah, at, kertenkele ve yılan eti gibi daha egzotik et türleri kullanır. Köfteler, kızartma sırasında yanmamaları için önceden suya batırılır. Bu çubuklara göre 3-4 adet vardır. Safranda marine edilen etler özel bir sarı renk alır. Bir diğer popüler marinasyon türü, soya sosu ve hindistan cevizi yağı karışımıdır. Şişlere aktarılan etler terbiyelenir, marine edilir ve kömürlü fırında ızgara yapılır. Soya sosu ve baharatlı fıstık sosu, garnitür olarak krupuk (yengeç keki), soğan dilimleri, havuç ve salatalık ile servis edilebilir. Türler Satay'ın anavatanı Endonezya'dır, hemen hemen tüm bölgelerde yaygındır ve ülkenin en ünlü ulusal yemeği olarak kabul edilir. Ülkedeki bazı restoranlar kendi satenlerini sunuyor. Ponorogo, Sate Blora, Sate Khas Senayan restoranları buna örnek olabilir. Kanatlı etli çeşitleri Sate Ambal, Sate Ayam, Sate Banjar, Sate Blora, Sate Kulit, Sate Madura, Sate Ponorogo Sate Taichan Kırmızı etli türleri Sate Ampet, Sate Babat, Sate Burung Ayam-ayaman, Sate Hati, Sate Kikil, Sate Makassar,Sate Ampet, Sate Babat, Sate Burung Ayam-ayaman, Sate Hati, Sate Kikil, Sate Makassar, Sate Buntel, Sate Lembut, Sate Manis, Sate Maranggi, Sate Matang, Sate Sapi, Sate Susu Domuz etli türleri Sate Babi Deniz ürünlü türleri Sate ikan tuhuk, Sate Bandeng, Sate Belut, Sate Kerang, Sate Udang Diğer Türler Ampet, Sate Babat, Sate Burung Ayam-ayaman, Sate Hati, Sate Kikil, Sate Makassar Kaynakça Özel Genel Resepsiyon Diplomatik KBRI Athena (Endonezya) 13 Eylül 2013). — Yunanistan'daki Endonezya Büyükelçiliği resmi sitesi. Tim Cheung Seçiminiz: Dünyanın en iyi 50 yiyeceği (İng.). CNN (7 Eylül 2011). - Site CNN. Maryati. Sensasi sate kobra (indon.). Antara (23 Eylül 2013). — Endonezya bilgi ajansı "Antara"nın sitesi. Kategori:Endonezya mutfağı Kategori:Tayland mutfağı Kategori:Hollanda mutfağı Kategori:Vietnam mutfağı Kategori:Malezya mutfağı Kategori:Fransız mutfağı Kategori:Kebaplar Kategori:Surinam'da kültür Kategori:Japon mutfağı Kategori:Sokak yiyecekleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri