küçükresim|Tel ve arpa şehriye küçükresim|200px|Arpa şehriyeli pilavŞehriye küçük taneli makarna. Priscilla Mary Işın'ın, Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitabında Arapça Şa’riyye’den bozma bir kelime olduğu, çeşitli şekillerde kesilen çorbalık ve pilavlık küçük hamurlara denildiği yazılmaktadır. Kendi başına yemek olarak pişirilmez, çorba ve pilavlara çeşni vermek için kullanılır. En çok kullanılan çeşitleri tel şehriye ve arpa şehriyedir. Tel şehriye spagetti gibi yuvarlak kesitlidir ama çapı tel gibi çok daha küçüktür. Arpa şehriyenin şekli ise mekik gibi oval ve yassıdır. Çeşitleri Arif Bilgin'in, Osmanlı Saray Mutfağı yemek kitabında Matbah-ı Âmire’ye Mısır’dan getirilen şehriyeye Mısır şehriyesi adı verildiğinden bahsedilmektedir. Yörelere Göre Çeşitleri Diyarbakır şehriyesi 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça Kategori:Hamur işleri Kategori:Yemek malzemeleri Kategori:Türk mutfağındaki makarnalar