Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sexton (topçu)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Sexton, Birleşik Krallık ve Kanada tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir savaş aracıydı. Tasarımında Amerikalı yapımı tank gövdesi kullanılmıştır. Tarihi 1942 yılında Amerikan Ordusu İngiliz ordusuna bağlı topçu birliklerine yeterli sayıda M7 Priest kundağı motorlu obüs aracıyla donatmıştı. İngilizler bu silahı Kuzey Afrika Cephesinde kullanmaktaydı. Çok başarılı görülen araç hareketlilik özelliği sayesinde topçu birliklerine bir tank gibi ilerleme şansı veriyordu. Buna rağmen araç üzerinde İngiliz yapımı 25 Pounder sahra topu yerine Amerikalılar 105mm obüs kullanmıştı. Top farklılığından dolayı İngiliz Ordusuna ait bazı birlikler yeterli miktarda mühimmat ile donatılamıyordu. İngiliz Ordusu Amerikan Ordusundan Priest aracının üzerinde 25-pounder top ile üretmesini rica etti. Amerikan ordusu bunu yapmak istediğini ancak bu durumda kendi ordusu içerisinde karışıklıklar olacağı için böyle bir işe kalkışmayacağını bildirdi. Bunun üzerine İngiltere hükûmeti Kanada hükûmetinden bunu rica etti ve olumlu yanıt aldı. Priest aslında Amerikan yapımı M3 Lee tank şasesi üzerine (bu tank halihazırda İngilizler tarafından Grant modeli olarak kullanılmaktaydı) kurulmuştu. M4 Sherman tankına başlanması sırasında M3 tankının modası geçmekteydi ve ona ait gövde zaten fabrikalarda halihazırda bulunuyordu. Savaşın ilk dönemlerinde Kanada M3 şaseli kendisine ait Ram tankını üretmişti. Aynen M3 de olduğu gibi Ram tankınında modası geçmişti ve yeni tasarlanan kundağı motorlu obüs için şasesi uygundu. Böylece Kanada bu iş için M3 modelini kullanmaya başladı. 1943 ile 1945 yılları arasında Montreal Locomotive Works fabrikasında toplam olarak 2,150 Sexton araç Kanada ve İngiltere orduları için üretildi. Araçlar Eylül 1943 tarihinde servise girdi. Sexton araçları ilk olarak Normandiya Çıkarması sırasında görev aldı. Karmaşık yapılarına rağmen zaman içinde yapılan değişiklikler ile Sexton araçları İngiliz Ordusunda 1956 yılına kadar serviste kaldı. Nazi Almanyası ordusu Wehrmachtta, kundağı motorlu obüsler cephede en ön saflarda doğrudan çatışmaya giren araçlardı. Ancak İngiliz ve Kanada ordusu Sexton aracını sadece destek ateşi sağlamakla görevlendirdi. Sexton araçları cepheden uzakta tutuluyor ve ileri keşif araçlarının verdiği direktif doğrultusunda hadef üzerinde bunaltıcı bir ateş sağlıyorlardı. Modelleri Sexton I: İlk olarak 125 adet üretildi. Sexton II: Taretin arka kısmına yedek jeneratör ve bataryalar için ambar eklendi. Sexton GPO (Gun Position Officer)(Türkçesi Topçu Pozisyon Aracı): 25 pounder top çıkartılarak yerine No. 19 telsiz eklendi. Topçu birliklerinin pozisyonlarını kontrol etmek için kullanıldı. Dış bağlantılar WWII Vehicles Juno Beach Centre Photo gallery at Tanxheaven Ayrıca bakınız II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi Kategori:Birleşik Krallık tankları Kategori:II. Dünya Savaşı tankları Kategori:Kundağı motorlu obüsler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri