Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şeyh Yunus Emre Türbesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Şeyh Yunus Emre Türbesi, Ordu ilinde, Ünye kentinin Gölevi mahallesinde bulunan ve Yunus Emre'nin gömülü olduğu ileri sürülen türbedir. Ancak Ünye, Yunus Emre Türbesi'nin bulunduğu iddia edilen tek yer değildir. Günümüzde türbe modern bir yapı içine alınmıştır. Burada eskiden de bir türbe olduğu, bu türbenin halk tarafından "Şehnuz" ve "Şeynuz" olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Şeyh Yunus adının zaman içinde halk dilinde "Şehnuz" veya "Şeynuz"a dönüştüğü varsayılmıştır. Bununla birlikte söz konusu adlar üzerinden Şeyh Yunus'un türetildiği de söylenebilir. Şeyh Yunus Emre Türbesi, Ünye kentine hakim bir tepede yer alır. İçinde sandukanın bulunduğu modern yapının etrafından eski olmayan bir mezarlık bulunmaktadır. Türbeye giden yol "Tasavvuf Yolu" olarak adlandırılmış, yolun iki tarafında Yunus Emre'nin şiirlerinin yer aldığı levhalar dizilmiştir. Türbenin hemen yakınında yenilenmiş olmakla birlikte mezar taşından eski olduğu anlaşılan iki mezar vardır. Türbenin batı tarafından yaşlı bir ağaç dikkat çekicidir. Gri rengin hakim olduğu, kubbesi ve büyük pencereleri bulunan yapının ortasında, üzerinde yeşil örtünün bulunduğu bir sanduka bulunmaktadır. Sanduka demir parmaklıklarla çevrilidir. Türbenin içine halkın oturup dua etmesi için tabureler konmuştur. Türbenin önünde Ünye Yunus Emre Eğitim ve Kültür Derneği tarafından yerleştirilmiş olan bilgi panelinde, Yunus Emre'nin Tokat'ta Gaj Gaj Dede zaviyesini ziyaret ettiği, Niksar-Ünye yolu üzerinden Ünye'ye gittiği belirtilmiştir. Bu bilgilerin Fuad Köprülü, Nihad Sami Banarlı gibi edebiyat tarihçisi ve araştırmacılara dayandığı ifade edilmiştir. Ancak Yunus Emre'nin Ünye'de öldüğüne dair başka efsaneler de vardır. Pek çok yerde bulunan Yunus Emre türbelerinden hangilerinin makam ve hangisinin gerçek mezarı olduğu tartışma konusudur. "İndik Urum’a kışladık / Çok hayr u şer işledik / / Göçtük Elhamdülillah" dizelerinin Yunus Emre'nin mezarının Ünye'de bulunduğunun bir çeşit kanıtı olarak gösterilmektedir. Oysa şiirin aslı "İndik Rum'u kışladık / Çok hayr u şer işledik / / Göçtük elhamdulillah"dır. Ünye'deki bir mezarın Yunus Emre'ye ait olduğunu göstermek için söz konusu dörtlüğün değiştirildiği anlaşılmaktadır. Yunus Emre'nin Ünye'ye ait bir figür olduğunu pekiştirmek amacıyla türbesi olarak kabul edilen mezarın yanındaki camiye Şeyh Yunus Emre Camii ve mezarlığa da Şeyh Yunus Emre Mezarlığı adı verilmiştir. Ünye kentinde ayrıca Yunus Emre Parkı, Yunus Emre Caddesi, Yunus Emre Bulvarı, Yunus Emre İlkokulu, Yunus Emre Eğitim ve Kültür Derneği bulunmaktadır. Saca mahallesinin adı da 2016 yılında Yunusemre mahallesi olarak değiştirilmiştir. Şehirde her yıl Yunus Emre'yi anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Galeri Kaynakça Kategori:Ünye Kategori:Yunus Emre
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri