Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Shelterin

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Shelterin (aynı zamanda telosom da denir) telomeraz aktivitesini düzenlediği kadar memeli telomerlerini DNA tamir mekanizmasından koruduğu bilinen bir protein kompleksidir. Memelilerde ve diğer ökaryotlarda, telomerik DNA çift- ve tek-sarmal TTAGGG tekrarlarından ve tek-sarmal bir G çıkıntısından oluşmaktadır. Shelterin’in altbirimleri bu bölgelere bağlanır ve DNA-hasar algılama düzeneğini telomerlerin hatalı onarımından engelleyen bir şapka olan t-loop (düğüm) oluşumuna neden olur. Shelterinin kaybı ya da yokluğu telomer kapağının oluşmamasına neden olur ve bu da homolog-olmayan uç birleşimine, senesense veya apoptoza yol açabilecek hasar sinyal yolağını aktive eder. Alt birimler Shelterin 6 altbirime sahiptir : TRF1, TRF2, POT1, RAP1, TIN2 ve TPP1. TRF1 (Telomer Tekrar Faktörü 1) : TRF1 telomerin çift sarmal TTAGGG bölgesine bağlanan homodimerik bir proteindir. Bu ise telomeraz tarafından gerçekleştirilen telomer uzamasını engellemede PINX1’e yardımcı olabilir. TRF2 (Telomer Tekrar Faktörü 2) : TRF1 telomerin çift sarmal TTAGGG bölgesine bağlanan homodimerik bir proteindir ve çift-sarmal DNA kırıklarının fark edilmesini önler. POT1 (Telomer Korunması 1) : Telomerik DNA’nın çift sarmal TTAGGG bölgesine afinitesini artıran oligonükleotid/oligosakkarid bağlanma kıvrımını içerir. POT1 bu çift sarmallı DNA’nın nükleazlar tarafından yıkılmasını engeller ve G-çıkıntısını korur. RAP1 (Baskılayıcı / Aktive Edici Protein 1) : TRF2 ile ilişkili stabilize edici proteindir. TIN2 (TRF1- ve TRF2-Etkileşimli Nüklear Protein 2) : TPP1-POT1 compleksine, TRF1’e ve TRF2’ye bağlanan bir stabilize edici proteindir. Böylece yan yana bağlanan birimler tek- ve çift-sarmal DNA’ya yapışırlar. TPP1 (TINT1, PTOP, PIP1) : TPP1, POT1 ile ilişkili bir proteindir. TPP1’in kaybı bozulmuş POT1 fonksiyonuna neden olur. DNA tamir mekanizmasının baskılanması Shelterinin baskıladığı iki ana DNA-hasar-sinyali yolağı vardır : POT1 tarafından engellenen ATR kinaz yolağı ve TRF2 tarafından kapatılan ATM kinaz yolağı. ATR kinaz yolağında, ATR ve ATRIP tek-sarmallı DNA’nın varlığını fark eder ve hücre döngüsünün durmasına neden olan bir fosforilasyon kaskadına neden olur. Bu sinyali engellemek için, POT1 telomerik DNA’nın tek-sarmallı bölgesini korumaya alır. Çift-sarmal kırıklarını fark eden ATM ve diğer proteinlerden başlayan ATM kinaz yolağı, benzer bir şekilde hücre döngüsü engeli ile sonlanır. POT1’in tek sarmallı bölgeleri sakladığı gibi TRF2 de telomerlerin uçlarını saklayabilir. Başka bir teori sinyal akışının engellenmesidir. Bu ise zamanla hücrelerin dinamik kararsızlığına neden olacaktır. t-loop yapısı NHEJ’in engellenmesine neden olacaktır. NHEJ’in gerçekleşebilmesi için, Ku heterodimerinin kromozomun sonlarına bağlanabiliyor olması gerekmektedir. Başka bir teori daha önce söylenilen mekanizmayı önermektedir : TRF2 telomerlerin uçlarını saklar. Kategori:Kromozomlar Kategori:Telomerler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri