Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şiire karşı halkın soğumasına neden olan suç

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AliCetin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Tagged users Yok

AliCetin

Well-known member
Katılım
1 Mayıs 2024
Mesajlar
1,796
"Halkı Şiirden Soğutma Suçu" Tartışmaları: İkinci Yeni Şairlerinin Eleştirileri

1960'ların sonundan itibaren edebiyat dünyasında yankı uyandıran bir konu var: ikinci yeni örgütüne bağlı şairler arasında halkı şiirden soğutma suçlamaları. Günümüzde Instagram story'lerinde, reel ortamlarda deli gibi paylaşılan bu ikinci yeni şiirleri, şairlerin bulanık bakışlarla çekilmiş fotoğraflarının altına yerleştirilmiş popüler dizelerle dolu dergilerin kapaklarıyla karşılaşanlar, bu suçlamaları anlamakta zorlanabilir. Ancak bu şairlerin 1955-1960 yılları arasında kaleme aldığı şiirler, o dönemde Asım Bezirci ve Gülten Akın gibi isimler tarafından sert eleştirilere maruz kaldı.

Toplumcu, halkçı, gerçekçi bakış açısından ikinci yenicilere yöneltilen suçlamalar genelde şunlardı: bu şiirlerin tamamen anlamsız olduğu, anlamı çarpıttığı, umut barındırmadığı, bir şey ifade etmeyen şiirler oldukları ve edebiyatı yozlaştıran, faydasız şiirler olduğu şeklinde özetlenebilir. Gülten Akın da ilerleyen yıllarda, 1979'da yerli yersiz sözcüklerle dolu bir şarkının saçmalığına benzer örneklerin İlhan Berk'in şiirlerinde görülebileceğini dile getirdi.

Ikinci yeni'ye karşı yöneltilen eleştiri ve suçlamalar 1980'lere kadar devam etti, ancak 90'lı yıllardan itibaren ikinci yeni'nin kabulü arttı ve meşruiyet krizi sona erdi. İkinci yeni, varlığını ve poetikasını mücadeleyle elde etmiş bir şiir akımıdır. Ancak 2000'lerin ortalarından itibaren bazı dergiler, ikinci yeni şairlerini "yozlaşmış" olarak yeniden gündeme getirerek farklı bir perspektif sunmaya çalıştı.

Ikinci yeni halkı şiirden soğutma suçuyla ilgili süregelen tartışmalar, toplumsal hareketliliğin arttığı dönemlerde (1965 Zonguldak madenci grevi, 15-16 Haziran 1970 olayları, vb.) bireyin ve sıkıntıların konu edildiği şiirlere olan eleştirilerin de yükseldiği gözlemlenmiştir. 1980'lerdeki askeri darbe sonrası özelleştirmeler ve piyasaya öncelik verilmesiyle ikinci yeni şiiri daha da değer kazandı. Peki, 2024 itibariyle ikinci yeni şiir halkı şiirden soğutma suçu konusunda nerede duruyor? Belki de cevap bulmak için göklere bakmamız gerekecek. Unutmayın, daha fazla bilgi için Yalçın Armağan'ın "Halkı Şiirden Soğutmak: Ikinci Yeni'nin Sosyolojisi" ve "Bende Ikinci Yeni de Var" başlıklı makalelerine göz atabilirsiniz.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri