Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Simon Canaşia Müzesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|sağ|Simon Canaşia Müzesi Simon Canaşia Müzesi (Gürcüce: სიმონ ჯანაშიას სახელობის საქართველოს მუზეუმი), önceden bilinen adıyla Gürcistan Devlet Tarih Müzesi, Gürcistan'ın Tiflis kentindeki başlıca tarih müzelerinden biridir. Ülkede bulunan başlıca arkeolojik bulgular sergilenmektedir. Tarihi Müze, aslen Rus İmparatorluğu Coğrafya Birliği'nin 10 Mayıs 1852'de kurulan Kafkas Bölümü Müzesi'nden gelişmiştir. 1865'te Alman kâşif Gustav Radde'nin girişimi ile Kafkas Müzesine dönüştürülmüştür. Gürcistan'ın Rusya'dan bağımsızlığını kazanmasından (1918) sonra, müze 1919'da Gürcistan Müzesi olarak yeniden adlandırıldı. Noe Kipiani, müzenin ilk müdürüydü. Bolşeviklerin 1921 yılında ülkeyi ele geçirmesinden sonra müzedeki koleksiyonların birçoğu Avrupa'ya tahliye edilmiştir. Tahliye edilen koleksiyonları, 1945 yılında Gürcü akademisyen Ekvtime Takaişvili'nin çabalarıyla Sovyet Gürcistan'ına geri getirilmiştir. 1947'de müzeye, yakın tarihlerde ölen Gürcü tarihçi Simon Canaşia'nın adı verilmiştir. Müze, Gürcistan'ın Sovyetler'den ayrıldığı dönemde, 1990'lı yıllarda birçok problemle karşılaşmıştır. İlk olarak 1991-2'deki askeri darbede hasar görmüştür. Sonrasında koleksiyonun bir parçası yangınla tahrip olmuştur. 2004 yılında, Canaşia Müzesi, Gürcistan Ulusal Müzesi'nin ortak yönetim sistemi altında diğer başlıca Gürcü müzeleriyle bütünleşmiştir. Müze, Rustaveli Bulvarı'nda bulunan ana sergiyle Tiflis şehir merkezinde kronolojik ve stilistik olarak çeşitli binaları kapsar. 1910'da yapılan son yapı, A. Zaltsman tarafından tasarlanmış eski binanın yerine yapıldı ve mimar Nikolay Severov tarafından tasarlandı. Yeni binada, Orta Çağ Gürcü süslemeleri kullanıldı. Koleksiyonlar Müze, Gürcistan ile Kafkasya arkeolojisinin ve etnografisinin yüz binlerce eserini barındırıyor. Kalıcı bir sergi, Gürcistan'ın malzeme kültürünün Tunç Çağı'ndan 20. yüzyılın başlarına kadar olan gelişimini kronolojik olarak sunmaktadır. Müzenin en değerli sergilerinden bazıları: Dmanisi'de bulunan Homo ergaster fosilleri; MÖ 5. yüzyıldan kalma Ahalgori definesindeki benzersiz mücevher örnekleri, bu mücevherlerde hem Ahamenişlerin hem de yerli halkın izleri görülmektedir; başta Gürcü basımı olmak üzere yaklaşık 80.000 madeni paradan oluşan koleksiyon; Gürcistan'daki çeşitli arkeolojik alanlardan buraya getirilen Orta Çağ ikonları ve kuyumculuk parçaları; Şuhuti köyünde bulunan 4-5. yüzyıldan kalma bir hamam mozaiği olan Şuhuti mozaiği; ve dünyanın en zengin Urartuca yazıt koleksiyonlarından olan kitabe. Galeri Kaynakça Canaşia Müzesi. Gürcistan Ulusal Müzesi web sitesi Gürcistan Ulusal Müzesi: Canaşia Müzesi. Gürcistan Kültür, Spor ve Anıtların Korunması Bakanlığı web sitesi Kategori:1852'de kurulan müzeler Kategori:Gürcistan'daki tarih müzeleri Kategori:Tiflis'teki görülecek yerler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri