Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şinasi Sahnesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Şinasi Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Akün Sahnesi ile aynı binada yer alan salon, 1988 yılından beri Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapar. Tarihçe Bugün Şinasi Sahnesi'nin yer aldığı konumda daha önceden "Çağdaş Sahne Kültür Merkezi" isminde sanat merkezi bulunmaktaydı. Bu merkezde farklı sanat dallarına ait atölyeler ve sergi salonları bulunmakta; sanat sezonu boyunca müzik dinletileri, edebiyat söyleşileri, film ve tiyatro gösterimleri yapılmakta ya da sanat temalı konferanslar düzenlenmekteydi. Bir dönem Sinan Çetin, Ömer Lütfü Eltan, Cüneyt Ayral ve Celal Ertem gibi fotoğraf sanatçılarının da çalışmış olduğu kurum, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği'nin temellerinin atıldığı yerdi. 1970'lerin ortalarından beri faaliyetini sürdüren merkez, 1988 tarihinde kapatılarak yerini günümüzdeki Şinasi Sahnesi'ne bıraktı. Sahnenin açılışı ise 13 Mart 1988 tarihinde, Yüksel Pazarkaya'nın "Meliha" isimli oyunuyla yapıldı. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından kullanılmakta olan sahnenin, 2014 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla ve ihale şartnamesi duyurulmadan gizlice satıldığının ortaya çıkması kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Sahne, 2013 yılında da ihaleye çıkarılmış fakat yerel sivil toplum kuruluşlarının baskısıyla satışı engellenmişti. Mimari Sahnenin bulunduğu binaya, Tunus Caddesi üzerindeki ana kapıdan giriş yapılır. Bu giriş, merdivenler aracılığıyla yol kotundan ayrılmıştır ve doğruca fuaye alanına bağlanır. Salonun bulunduğu alt kata ise fuaye alanındaki merdivenler kullanılarak ulaşım sağlanır. Bu kısmın en dikkat çekici özelliği, Türk seramik sanatçısı Hamiye Çolakoğlu tarafından 1972 yılında yapılmış olan bir seramik panelin dekor amaçlı kullanılmış olmasıdır. Turkuaz zemin üzerine bej renginde işlenen soyut fakat karakteristik figürler, doku kullanımın yoğun olduğu rölyef bir pano oluşturmuştur. Tek seviyeli olarak düzenlenmiş salonda sahne, seyirci kısmından yüksek bir platform aracılığıyla ayrılmıştır ve önünde bir orkestra boşluğu bulunmaz. Dolayısıyla sadece tiyatro oyunlarının sergilenmesine yönelik bir sahne sistemi kurulmuştur. Seyirci koltukları sahneye doğru eğimli şekilde yerleştirilmiştir. Salonun toplam kapasitesi 490'dır. Ayrıca bakınız İbrahim Şinasi Akün Sahnesi Kaynakça Dış bağlantılar Official website of the directorate and Ankara State Opera and Ballet / Kategori:Ankara Devlet Tiyatrosu Kategori:Ankara'daki tiyatro sahneleri Sahne Kategori:Çankaya'daki yapılar Kategori:1988'de Türkiye'de kurulan oluşumlar Kategori:Ankara'daki cumhuriyet dönemi yapıları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri