Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sinyal

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Sinyal (işaret), fiziksel değişkenlerin durumu hakkında bilgi taşıyan ve matematiksel olarak fonksiyon (İşlev) biçiminde gösterilen kavrama denir. Teori Bir mikrofonun girişindeki basınç bilgisinin zamana göre olan ifadesi, şeklinde gösterilebilirken, çıkışındaki elektriksel sinyali de olarak ifade edilebilir. Burada ses sinyalidir ve t zaman değişkenidir. bu sinyali t ekseninde çizdirmek suretiyle de elektriksel ses bilgisinin grafiğini zamana bağlı elde etmiş oluruz. Örnekler Ortamdaki hava sıcaklığının uzay değişkenleri (x, y, z) cinsinden ifadesi, bir akusitk ses dalgasının uzay ve ve zaman değişkenleri cinsinden kısmi diferansiyel denklem şeklindeki ifadesi, bir konuşmacının sesinin havada oluşturduğu basınç dalgaları ve bu dalgaların bir mikrofon tarafından çevrildiği eşdeğer elektrik voltaj ve akım seviyesinin zamana bağlı ifadesi, elektromanyetik dalgalar şeklinde yayılan modüle edilmiş ses ve görüntü bilgisinin uzay ve zamana bağlı değişiminin ifadesi, bir aracın zamana bağlı hızlanma çizelgesi, bir yolcu uçağının rotası üzerinde yaptığı manevraların uzay zaman bağlı ifadesi, bir haberleşme uydusunun dünyaya gönderdiği elektromanyetik dalgalar, bir fotoğraf karesindeki parlaklığın x ve y değişkenleri biçiminde ifadesi birer sinyal örneğidir. Sinyaller temelde ikiye ayrılır Analog sinyal: hem bağımsız değişken hem de bağımlı değişken sürekli değerler alabilir. Sayısal sinyal: her iki değişken de kesikli değerler alır. Analog işaretler, taşıdıkları bilgiyi uzay ve zamanın sürekli bir fonksiyonu olarak ifade ederler. İşaretin aldığı değerleri de yine sürekli olarak ifade edilebilir. Örneğin hava basıncı herhangi bir t anında sürekli değer alabilen bir değişkendir. Kaynakça Kategori:Sinyal işleme
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri