Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Siyasal toplum

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Siyasal toplum devlet politikalarını şekillendirmeye çalışan ve iktidar mücadelesi veren toplum kesimlerini içerir. İç içe geçmiş halkalar düşünelim bu halkaların merkezinde olan devlettir. Yani hükümet, mahkemeler, ordu, sivil bürokrasi, resmi eğitim kurumları vb. devleti saran ikinci alan ise siyasal toplumdur. Bunlar da yerel yönetimler, siyasi parti ve grupları olarak sınıflandırılabilir. Bütün bunları saran alan ise Sivil toplumdur. Bunlar da dernek ve vakıflar, toplumsal yapılar, kayıt dışı otonom yapılar, entelektüel / kültürel yapılar ve medya şeklinde sınıflandırılabilir. İşleyişi Sivil toplum temsil ettiği kesimin durumunu iyi hale getirecek çalışmalar yapar. Sivil toplumun iktidara gelme gayesi yoktur. Durumunu iyi hale getirmeye çalıştığı kesimin siyasal toplumla ilişkisini sağlayarak siyasal toplumun bu kesime yardım etmesini sağlamaya çalışır. Bu halkaların en sonunda da günlük hayattaki örgütsüz kesimler yer almaktadır. Devletle sivil toplumun birbirine bağlanmasını sağlayan siyasal toplumdur. Siyasal toplum, sivil topluma yardım ederek, onların taleplerini siyasal projeler halinde devlet düzeninin bir parçası yapmaya çalışır. Siyasal toplum bir önderlik ile oluşturulabilecek olan toplumsal yapıdır. Siyasi önder aynı görüşteki insanları bir araya getirerek onların siyasi parti olmasını sağlar. Siyasi partiler kendi içinde bir rekabete girer, aralarında kim daha inandırıcı olursa insanlar daha çok ona bağlanma ihtiyacı duyarlar; bu da bir ideoloji olarak adlandırılabilir. Siyasal toplumsallaşma Siyasal toplumsallaşma, bireyin siyasal bir tutumu benimsemesi ve toplum içindeki gerekli değerler hakkında bireyin bilgilendirilmesi sürecidir. Birey siyasal olarak kimlik kazanma sürecine aslında çok küçük yaşlardan itibaren taban oluşturularak başlar. Aile, çevre ve sosyokültürel faktörler bireyin siyasi kimlik kazanırken en çok etkilendikleri faktörlerin başında gelmektedir. Birey toplumu inceler, öğrenir, benimser ve toplumdaki yerine, beklentilerine göre siyasi bir kimlik kazanmaya çalışır. Bu süreçte sosyoekonomik koşullar göz önünde tutulabilir. Bir toplumun siyasal kültürü bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılmaktadır. Bazen bireyler toplumsal olarak diğer kuşaktan aldıkları siyasi ideolojiyi benimserken bazen de kendileri bambaşka bir siyasi ideolojiyi benimseyebilirler. Kaynakça Kategori:Demokrasi Kategori:Sivil toplum Kategori:Siyaset bilimi terimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri