küçükresim|Kabartma tozu olarak karbonat kullanılmış pişmiş kekler Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formülü NaHCO olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır. Tarih Eski Mısır’da doğal Natron çökeltileri, en çok sodyum karbonat dekahidrat ve sodyum bikarbonat içeren bir karışımdan oluşurdu. Natron hiyeroglif yazılar için boya olarak kullanılırdı. 1791 yılında fransız kimyager, Nicolas Leblanc soda olarak bilinen sodyum karbonatı üretti. 1846 yılında New York’lu iki fırıncı, John Dwink ve Austin Church sodyum karbonat ve karbondioksitten kabartma tozu üreten ilk fabrikayı kurdu. Bu bileşik 1800'lü yıllarda Roman kaptan, Rudyard Kipling tarafından balıkları taze tutmak amacıyla kullanılmış ve o günden sonra ‘saleratus’ olarak anılmıştır. Üretim Sodyum karbonat, sodyum hidroksitin sulu çözeltisi ile karbon dioksitin reaksiyonu ile elde edilebilir. CO2 + 2 NaOH --> Na2CO3 + H2O Sodyum bikarbonat ise yeterince yüksek yoğunlukta karbondioksit ve su tepkimesi ile elde edilebilir. Sodyum bikarbonat bu yöntemde katı olarak çökelir. Kabartma tozu ticari miktarda benzer bir yöntem ile üretilmektedir. Na2CO3 + CO2 + H2O --> 2 NaHCO3 Fizyolojik ve farmakolojik özellikleri Yüzde 1,3'lük çözeltisi izotonik özelliktedir. Veteriner hekimlikte asidozis'in sağaltımında önem taşır. Hiponatremi'nin sağaltımında kullanılır. Kaynakça Dış bağlantılar Bikarbonat Kategori:Bikarbonatlar Kategori:Tuzlar Kategori:Bazlar Kategori:Fırınlama Kategori:Antiasitler Kategoriestisitler Kategori:Ev kimyasalları Kategori:İlaçlara kıvam veren maddeler