[[Dosya:Grapes of İzmir.jpg|200px|küçükresim|sağ|Türkiye'de İzmir üzümü olarak da bilinen Sultani üzümü, sofralık tüketime en uygun üzüm çeşitlerinden biridir.]] Sofralık üzüm; hasat edildikten sonra hiçbir işleme uğramadan doğrudan tüketmeye yönelik üretilen bir üzüm çeşididir. Belli bir standarda sahip olmamakla birlikte, üzümün türüne göre rengi, büyüklüğü ve tadı değişebilir. Ayrıca, sofralık üzümler çekirdekli ve çekirdeksiz oluşuna göre de ayrılır. Genellikle Vitis vinifera ve Vitis labrusca türü üzümler sofralık tüketime uygundur. Sofralık üzüm çeşitleri Beyaz sofralık üzümler Alpehlivan Ata Sarısı Amasya Beyazı Çavuş Erenköy Beyazı Hatun Parmağı Italia Kozak Beyazı Margaz Müşküle Razaki Sultaniye Tahannebi Yalova İncisi Kırmızı sofralık üzümler Hönüsü Kardinal Pembe Gemre Red Globe Siyah sofralık üzümler Alphonse Lavelleè Antep Siyahı Değirmendere Siyahı Edincik Karası Efes Horozkarası Karaerik Kozak Siyahı Lival Hamburg Misketi Ribol Şilfoni Tekirdağ Trakya İlkeren Kaynakça Genel