Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Søren Sørensen

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Carlsberg Laboratory.jpg|küçükresim|250px|sağ|Carlsberg Laboratuvarı]] Søren Peder Lauritz Sørensen (d. 9 Ocak 1868, Havrebjerg, Danimarka - ö. 12 Şubat 1939, Charlottenlund, Danimarka), Danimarkalı biyokimyacı. Sørensen, pH kavramını bulan ve ilk tanımlayan (pH = -log[H+]) kişidir. Bu kısaltmada "p", eksi logaritmayı, "H" ise hidrojen iyonunu (H) göstermektedir. Ayrıca Søren Sørensen'in, pH derecelerini geliştirmesinden önce, Hidrojen İyon değişimlerini yaygın olarak kabul edilmiş ve titizlikle ölçüm yapılabilen bir sistem bulunmamaktaydı. 9 Ocak 1868'de Slaglese şehrinin yakınındaki Havrebjerg'de Hans Sørensen ve Kirstine Katrine Sørensen çiftinden dünyaya gelen Sørensen, üniversite yıllarında ilk olarak tıp okumaya başladı. Sonradan Kopenhag Üniversitesi'nde kimya bölümüne geçen Sørensen, 1881 yılında buradan mezun oldu. 10 yıl boyunca inorganik maddelerin sentezlenmesi konusunda çalıştı. Biyokimya alanında birçok deneysel çalışmayı burada gerçekleştirdi. Aminoasitleri, proteinleri ve enzimleri incelemeye başladı. Sørensen, çalışma yaşamının bir bölümünü, 1901'de başına geçtiği Kopenhag'daki Carlsberg Laboratuvarı'nda geçirdi. Biyokimya çalışmalarını 4 ana başlıkta topladı: Hidojen İyon derişiminin belirlenmesinin elektrometrik yöntemi, pH çözeltilerinin hazırlanması, pH değerlerinin renk dereceleriyle ifade edilmesi, Enzimler ve proteinler üzerinde bu süreçlerin uygulanması. Sørensen'in Carlsberg Laboratuvarı'nda bir grup çalışma arkadaşıyla birlikte yaptığı bu çalışmalar, proteinler ve aminoasitler hakkında önemli açılımlara neden oldu. Çalışma sonuçları, 17 rapor hâlinde yayımlandı. Bu raporlar, sonraları protein kimyası üzerindeki yapılan çalışmalara kaynak oldu. Sørensen'in yazıları, bu dalda çalışan araştırmacıların başvurduğu temel metinler olarak kabul edildi. Carlsberg Laboratuvarı, bu dönemde Biyokimya alanında Dünya'nın üretken laboratuvarlarından biri olarak dikkat çekmekteydi ve bu laboratuvarda çalışmak amacıyla yapılan başvurular, gün geçtikçe artmaktaydı. Aynı dönemde Sørensen, protein dünyasının termodinamiği üzerine yaptığı çalışmayla da ön plana çıktı. Enzim tepkimelerinde, Hidrojen İyon değişiminin anahtar bir rol oynadığını gören Sørensen, bunu ölçmenin ve belirtmenin kolay bir yolunu buldu. Hidrojen İyon değişiminin etkisi, logaritmasının uygun bir derecelendirme sistemiyle belirtilmesi ya da diğer bir değile pH değerleri çalışması, Sørensen'in çalışmaları arasında en çok dikkat çekeni oldu. pH değerinin bugün tüm Dünya'da yaygın olarak kullanılan sayısal ölçümlerini de belirleyen yine Sorensen'di. Sørensen, pH değerlerinin sabit kalması için kullanılan tampon çözeltileri ilk hazırlayan kişidir. Danimarkalı bilim insanı, 1938 yılında emekli oluncaya kadar Carlsberg Laboratuvarı'ndaki çalışmalarını sürdürdü. 12 Şubat 1939 tarihinde ise öldü. Dipnot Kaynakça Dış bağlantılar euchems.org biyografisi Рапопорт С.И., Лакшин А.А., Ракитин Б.В., Трифонов М.М. рН-метрия пищевода и желудка при заболеваниях верхних отделов пищеварительного тракта / Под ред. академика РАМН Ф.И. Комарова. - М.: ИД МЕДПРАКТИКА-М , 2005, 208 с. ISBN 5-98803-014-9. Kategori:1868 doğumlular Kategori:1939 yılında ölenler Kategori:Danimarkalı kimyagerler Kategori:Danimarka doğumlular
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri