Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Stefan-Boltzmann sabiti

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Blackbody_peak_wavelength_exitance_vs_temperature.svg|küçükresim|250x250pik| Tepe emisyon dalga boyunda ve radiant exitance olarak gösterilen Kara cisim sıcaklığı. Kırmızı oklar 5780 K olan siyah cisimlerin (kara cisim) 501 nm tepe ve 63.3 MW/m radiant exitance'ye sahip olduğunu göstermektedir.]] Yunan harfi σ (sigma) ile gösterilen fiziksel bir sabit olan Stefan-Boltzmann sabiti (aynı zamanda Stefan'ın sabiti olarak da bilinir), Stefan-Boltzmann yasasında orantı sabitidir: "Termodinamik sıcaklığın dördüncü kuvvetiyle orantılı olan siyah cismin sıcaklığı arttıkça, tüm dalga boylarına yayılan toplam yoğunluğu da artar" şeklinde açıklanabilmektedir. Termal radyasyon teorisi, moleküler, atomik ve atom altı seviyelerle ilişki kurmak için fiziği kullanarak kuantum mekaniği teorisini ortaya koyar. Sloven fizikçi Josef Stefan, sabiti 1879'da formüle etti ve daha sonra 1884'te Avusturyalı fizikçi Ludwig Boltzmann tarafından da türetildi. Denklem aynı zamanda Planck yasasından, belirli bir sıcaklıktaki tüm dalga boyları üzerinden küçük bir düz siyah cisim kutusunu temsil edecek şekilde bütünleştirilerek türetilebilir. "Yayılan termal radyasyon miktarı hızla artar ve radyasyonun ana frekansı sıcaklık arttıkça yükselir". Stefan-Boltzmann sabiti, ona çarpan tüm ışıyan enerjiyi emen ve yayan bir kara cisim tarafından yayılan ısı miktarını ölçmek için kullanılabilir. Ayrıca, Stefan-Boltzmann sabiti sabit sıcaklıklarda (K) yoğunluk birimine (W⋅m) dönüştürülmesine de olanak sağlar. 2019'da SI temel birimlerinin yeniden tanımlanmasından bu yana, Stefan – Boltzmann sabiti, deneyde ölçülmek yerine tam olarak verilmiştir. Değer, SI biriminde şu şekildedir: σ = 5.670374419...×10−8 W⋅m−2⋅K−4.[5] Cgs birimlerinde Stefan – Boltzmann sabiti şöyledir: σ ≈ . Termokimyada Stefan–Boltzmann sabiti genellikle cal⋅cm⋅gün⋅K olarak ifade edilmektedir. σ ≈ . ABD geleneksel birimlerinde Stefan–Boltzmann sabiti şöyledir: σ ≈ . Stefan – Boltzmann sabitinin değeri hem türetilebilir hem de deneysel olarak belirlenebilir; ayrıntılar için Stefan – Boltzmann yasasına bakınız. Boltzmann sabiti cinsinden şu şekilde tanımlanabilir: ' denklemde: k Boltzmann sabiti h Planck sabiti ħ indirgenmiş Planck sabiti c, vakumdaki ışığın hızıdır. 20 Mayıs 2019'dan önce (2018 CODATA) önerilen CODATA değeri, gaz sabitinin ölçülen değerinden hesaplanmıştır: denklemde: R, evrensel gaz sabitidir N , Avogadro sabiti R , Rydberg sabitidir A (e), elektronun "bağıl atomik kütlesi " dir M , molar kütle sabitidir (1g / mol tanımı gereği) α, ince yapı sabitidir . Boyut formülü: MTΘ İlgili sabit, radyasyon (veya radyasyon yoğunluğu') "a" olarak şöyle gösterilmektedir'': Kaynakça </img> Kategori:Termodinamik Kategori:Fiziksel sabitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri