Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Steinhaus-Moser gösterimi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Matematikte Steinhaus–Moser gösterimi, aşırı derecede büyük sayıları ifade etme anlamına gelir. Steinhaus çokgen gösteriminin genişlemesidir. Açıklamalar örn.: kenarlı çokgendeki yazısı, "tümü iç içe olan kenarlı tane çokgenin içindeki sayısı" ile eşdeğerdir. İç içe seriye sahip çokgenler, içeriye doğru birleştirilirler. İki üçgenin içindeki sayısı, sayısının kuvvetine yükselen ile eşdeğer olan bir üçgen içindeki ile eşdeğerdir. Steinhaus sadece, üçgen, kare ve yukarıda açıklanan çokgenin eşdeğeri olan 20px|çemberdeki n çemberini tanımladı. Özel değerler Steinhaus şunları açıkladı: mega, bir çemberdeki 2'ye eşdeğerdir: 2 megiston, bir çemberdeki 10'a eşittir: 10 Moser sayısı, "mega" kenarlı bir çokgen olan "megaton'daki 2" olarak ifade edilir. Alternatif gösterimler: kare(x) ve üçgen(x) fonksiyonlarını kullanma sayısı, kenarlı tane çokgenin içindeki sayısı olarak ifade edildiğinde kurallar şöyle olur: ve mega = moser = Mega Bir mega (yani 2), zaten çok büyük bir sayıdır. 2 = kare(kare(2)) = kare(üçgen(üçgen(2))) = kare(üçgen(2)) = kare(üçgen(4)) = kare(4) = kare(256) = üçgen(üçgen(üçgen(...üçgen(256)...))) [256 üçgen] = üçgen(üçgen(üçgen(...üçgen(256)...))) [255 üçgen] = üçgen(üçgen(üçgen(...üçgen(3,2 × 10)...))) [255 üçgen] = ... Diğer gösterimi kullanma: mega = M(2,1,5) = M(256,256,3) fonksiyonu ile mega = elde ederiz. Buradaki üstindis fonksiyonel kuvveti ifade eder, sayısal kuvveti değil. Şunları elde ederiz (kuvvetlerin sağdan sola doğru değerlendirildiğine dikkat edin): M(256,2,3) = M(256,3,3) = ≈ Benzer şekilde: M(256,4,3) ≈ M(256,5,3) ≈ vb. Buradan: mega = . Buradaki , fonksiyonunun fonksiyonel kuvvetini ifade eder. Knuth yukarı ok gösterimini kullanıp, çok kabaca yuvarlayarak (256'nın sonuna 257 koyarak) mega ≈ olarak bulunur. Birkaç adımdan sonra değeri, her zaman yaklaşık olarak 'e eşittir. aslında yaklaşık olarak 'e bile eşit olabilir (Ayrıca çok büyük sayıların yaklaşık aritmetiğine bakınız). 10 tabanlı kuvveti kullanırsak şunu elde ederiz: (, 616'ya eklenir) (, ihmal edilebilir değer olan 'a eklenir. Böylece en alta sadece 10 eklenir) ... mega = . Buradaki , fonksiyonunun fonksiyonel kuvvetini ifade eder. Bundan dolayı Moser sayısı Moser sayısı Conway dizisi ok gösteriminde şöyle kanıtlanmıştır: , ve Knuth yukarı ok gösteriminde: Bu yüzden, akıl almaz büyük olmasına rağmen Moser sayısı, Graham sayısı ile kıyaslandığında çöldeki kum tanesi (veya oksayustaki bir damla su) gibidir, şöyle ki: Ayrıca bakınız Ackermann işlevi Dış bağlantılar Robert Munafo'nun Büyük Sayıları (İngilizce) mathworld.wolfram.com sitesindeki megistron (İngilizce) mathworld.wolfram.com sitesindeki çember gösterimi (İngilizce) Kategori:Matematiksel gösterim Kategori:Büyük sayılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri