Streuselkuchen (Almanca telaffuz: [ˈʃtʁɔʏzl̩ˌkuːxn̩]; Polonya'da bilinen adıyla Kołocz śląski), "streusel" olarak anılan tatlı bir kırıntı tepesi ile kaplı mayalı hamurdan yapılan bir pastadır. Kırıntılar için ana malzemeler 1: 1: 2 oranında karıştırılan şeker, tereyağı ve undur. Almanya, Polonya ve Aşkenaz Yahudi mutfaklarında popülerdir. İngilizce konuşulan ülkelerde kırıntılı kek anlamına gelen crumb cake adıyla bilinir. Bir streuselkuchen, genellikle bir fırın tepsisinde yapılan ve dikdörtgen parçalar halinde kesilmiş düz bir pastadır. Yüksekliğinin yarısını oluşturan kırıntılarla yaklaşık bir inç kadar düz olmalıdır. Orijinal versiyon mayalı hamur kullanır, ancak kısa bir kabuk mümkündür. Alt kısımdaki puf böreği, onu bir prasselkuchen e (tatlı pasta) dönüştürür. Tarifin Silezya'dan geldiği iddia edilmektedir. Pek çok varyant meyve (çoğunlukla ekşi tat, örneğin elma, bektaşi üzümü, vişne, ravent), haşhaş tohumu veya krema gibi dolgularla veya kısaltıcı hamur kullanılarak hazırlanır. Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Kekler Kategoriolonya mutfağı Kategori:Aşkenaz mutfağı Kategori:Alman mutfağındaki kekler Kategori:Alman mutfağı Kategori:Alman mutfağındaki tatlılar Kategori:Almanca deyişler Kategori:Yahudi mutfağı