Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Strobilos

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Strobilos , modern Aspat ya da Çıfıt Kalesi, Bodrum Aspat mevkiinde yer alan bir Orta Çağ kentidir. Kentin zirvesindeki kalede MÖ 7. yüzyıla dek inen Leleg yerleşiminin izleri hâlen görülür. Bu kalıntıların üzerinde Osmanlı dönemine kadar kullanılan Çıfıt Kalesi görülmektedir. Kentte hâlen Muğla Üniversitesi arkeoloji bölümü tarafından bir kazı ve restorasyon projesi sürdürülmektedir. İsim Antik tarihçiler Strobilos adının birden fazla farklı görüşler bulunsa da tarih kaynaklarda adı ilk olarak 8. yüzyılda rastlanmaktadır. olup Yunanca koni, çam kozalağı anlamına gelen Strobilos kelimesinin kullanıldığı, antik kentin coğrafi yapısından öykülünerek verildiği düşünülmektedir. Aspat adının yunanca kılıç gibi, sivri anlamlarına gelen Spatia sözcüğünden gelişmiş olması daha çok uygun görülmektedir. Aspat adının geçtiği en erken yazılı belge ise Piri Reis’in Kitab'ı Bahriyesi’dir. Osmanlı döneminden itibaren Aspat adı ise Avram Galanti’ye göre Yunanca’da ekine elverişli olmayan yer anlamına gelen Aspartos sözcüğünden türediği görülmektedir. Çıfıt Kalesi şeklindeki adlandırma ise kentte yaşayan yahudi nüfus ile ilgili olduğu düşünülmektedir. yahudi anlamına gelen Jews kelimesinin dönüşümü ile ortaya çıkmıştır. Tarihçe Çift kalesi bulunan antik kent Strobolis kent görkemli yapıları m.ö. Termera antik yerleşimin limanı olduğu sanılmaktadır. Orta Çağ da yalnız kalmış antik kent batısında ise Azmakla ticaretin can damarı olduğu bilinmektedir. Kentin batısında 13.yüzyıla ait hamam kalıntıları Bodrum Müzesi denetiminde restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam etmektedir. Antik yerleşim içerisinde çok sayıda harabe yapı bulunmaktadır. Yapılar günümüzde kısmen ayakta durabilmekte olup 1269 tarihinde Menteşe Beyliği egemenliği altına girdiği tarihte sur yapıları güçlendirilerek kentin başına vergi toplayıcıları yerleştirilmiştir. 1421-1451 Osmanlı idaresine giren antik kent'te nüfus yoğunluğu değişmediğini Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şakir Çakmak notlarında görülmektedir. Dış bağlantılar Kategori:Muğla ilindeki arkeolojik sitler Kategori:Bizans İmparatorluğu kentleri Kategori:Bodrum Kategori:Orta Çağ'da Karya Kategori:Orta Çağ'da Anadolu Kategori:Türkiye'deki Bizans tahkimatları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri