Genelde dilimleme yapılan her durumda geçerli olmakla beraber en çok sucuk dilimlerken fark edilen “dilimlerinin hepsinin istenen şekilde aynı kalınlıkta olmaması” sorunudur. Malum sucuk dilimlerinin kalınlığı önemli bir parametredir. Çok ince dilimlerseniz ateşte kısa sürede kuruyup fazla pişme sorunu yaratır, kalın doğradığınız zaman da kütük gibi sucuk dilimleri tüm ahengi bozar. Ayrıca lokma başına alacağınız fazladan sucuğa sebebiyet vereceği için israfa yol açar. Dile getirilmeyen ama gayet iyi bilinen basit bir kural vardır ki sucuk diliminin sayısı ve dolayısıyla kazanılacak lezzetli her bir lokmanın sayısını iyi ayarlayabilmek gereklidir. Önemli bir optimizasyon sorunsalıdır. Mütevazi tecrübelerime dayanarak ideal bir sucuk diliminin 2 milimetre civarı bir kalınlığa sahip olması uygundur derim ben. Tabi bu iki milim göz kararı alınır ve bıçak uygun aralıklarla her seferinde bu oranı yakalamaya çalışılarak sucuğa yönlendirilir. Fakat tam burada sıkıntı vardır işte. O iki milimi baştan ayarlamak kolaydır ama sucuğun alt tarafına inildikçe bıçak fizik kuralları gereği basıncın az olduğu tarafa yani boşluk tarafına kaymak iradesindedir ki bu durum sizin diliminizin minyatür bir karpuz dilimi gibi görünmesini sağlar. Bir tarafı kalın bir tarafı zar gibidir. Olmamıştır işte! Aynı kalınlık muhafaza edilememiştir dilimin bütününde. Hata bu dilimle kalmayacaktır tabiî ki. Tekrar beyaz bir sayfa açabilmek için sucuğu bu seferde ters tarafa doğru fazlalığını alarak kesmek gerekecektir. Eğer bu ikinci dilimden sonra sucuğunuz tekrar ilk anki nefasetine, yani kesilen yüzeyin alanı yer düzlemi arasında 90 derecelik açılı haline, dönerse elinizde gayri nizami iki adet dilim bulunmasına aldırmayıp “kalan sağlar bizimdir” ilkesiyle yola devam edilmelidir. Bu iki dilim eğitim zaiyatı olarak görülüp kafaya takılmamalıdır, zira hayatta daha önemli sıkıntılar da vardır. Zaten yeteri kadar kayıp verildikten sonra eliniz daha düzenli kesmeye alışacak sucuk dilimlerinizin standardizasyonu sağlanacaktır. Sanırım önemli olan acele etmeden kontrollü olarak indirmektir bıçağı alt kısıma. Fakat bu andan sonra başka bir sinsi tehlike bizi beklemektedir. “Aman ne güzel kesiyorum, elim alıştı” diyerek kaptırılmamalı, dilimlediğiniz sucukların toplam yüzey alanının tavanınızın yüzey alanını geçmesine müsaade edilmemelidir. Bitirirken (bkz: olsa da yesek)