Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şuf İlçesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Şuf İlçesi (قضاء الشوف - Qaḍāʾ aš-Šūf) Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Beyteddin'dir. Coğrafya Beyrut'un güneydoğusunda yer alan ilçe, Hıristiyan kasabası Damur ile dikkat çeken dar bir kıyı şeridine sahip olup Lübnan'ın en büyük sedir ormanlarının bulunduğu Cebel Baruk'un batı yamaçlarındaki vadiler ve dağlardan oluşmaktadır. İki bin metre yüksekliğe ulaşan dağlarda kış aylarında sık sık kar tutar. Tarih Başta Osmanlı İmparatorluğu'ndan önemli bir güç elde eden Dürzî emiri Maanoğlu Fahreddin olmak üzere birçok Lübnan emiri geçmişte Şuf'ta ikamet ederdi. Maanoğlu Fahreddin için genellikle modern Lübnan'ın kurucusu olarak bahsedilmekte olup dönemindeki etki ve kontrol alanı bugünkü İsrail ve Suriye'nin bazı kısımlarını da kapsıyordu. Diğer emirler arasında 19. yüzyılın ilk yarısında Beyteddin Sarayı'nı inşa ettiren, ancak uyguladığı politikalarının Lübnan'da geleneksel olarak baskın olan Dürzîler ile Maruniler arasındaki ilk mezhep çatışmasını tetiklediğine inanılan II. Beşir Şihab de bulunmaktadır. Beyteddin gibi ilçenin diğer tarihi kasabası ise Lübnan emirliklerine başkentlik yapan Deyr'ül Kamer'dir. Şuf İlçesi'ndeki Dürziler ve Maruni Hıristiyanlar birkaç çatışma dışında genel olarak tarih boyunca uyum ve barış içinde birarada yaşamışlardır. Maruni Hıristiyanlar ve Dürzîler, 18. yüzyılın başlarında Cebel-i Lübnan Sancağı'nda "Maruni-Dürzî düalizmi" olarak bilinen yönetim ve sosyal sistem aracılığıyla modern Lübnan'ın temelini attılar. Şuf, Lübnanlı Dürzî toplumunun bir bakıma başkenti olup Dürzî lider Velid Canbolat da Muhtara kasabasındaki Canbolat Sarayı'nda ikamet etmektedir. Dürzîler ve Hıristiyanlar arasında 1848, 1860 ve en son olarak Lübnan İç Savaşı sırasında 1983-1984 yıllarında çatışmalar meydana geldi. Ocak 1989'da Velid Canbolat, Hıristiyanların dağlardaki evlerine dönmelerine yardımcı olmak için bir girişim başlattı. Tahminen 300,000 Hıristiyan çatışmalar sırasında mülklerini terk etmişti. Girişim Maruni siyasetçi Dany Şamun tarafından da desteklendi. Ancak bu plan General Mişel Avn'nın Jiyeh'teki Dürzî limanını ablukaya alması, akabinde Suk El Garb'ı bombalaması ve Canbolat'ın üst düzey yardımcılarından birinin öldürülmesiyle birlikte 5 Mart 1989'da askıya alındı. Dürzî ve Hıristiyan toplumları arasındaki uzlaşma 8 Ağustos 2001'de Antakya Maruni Patriği Nasrallah Butrus Sufeyr'in Şuf'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirerek Dürzî siyasetçi Velid Canbolat ile biraraya gelmesiyle gerçekleşti. Demografi Sünni Müslümanlar ile Hıristiyan Maruniler ve Dürzîler arasındaki tarihi çekişmelere rağmen, Şuf İlçesi halen Lübnan'daki dini çeşitliliğin en fazla olduğu bölgelerden biridir. Günümüzde ilçede eşit oranda Dürzî, Sünni Müslüman ve Hıristiyan (Maruni ve Rum Katolik) nüfus yaşamaktadır. Dürzî ve Sünnilerin her biri nüfusun yaklaşık %35'ini oluştururken geri kalan %30'luk kesim Hıristiyanlardan oluşmaktadır. Kaynakça Kategori:Lübnan'ın ilçeleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri