Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sujeonggwa

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Sujeonggwa Kore geleneksel tarçın punch'ından yapılan koyu kırmızı-kahverengi tonlu içecektir. Kuru çin hurması(trabzon hurması), zencefil ile yapılır, tercihen çam fıstığı ile garnitürlenir. Punch, mayalanan Çin tarçınının zencefil ile yavaş kaynatımı sonunda elde edilir. Kaynatımdan kalan katı malzemeler çıkartılır ve berraklığı için kahverengi şeker ile tekrar kaynatılır. Kuru Hurmalar porsiyonlara bölünerek demleme işlemi bittikten sonra ıslatma ile yumuşatılır. Bu işlem içeceğin berraklığını gidereceğinden servisten birkaç saat önce yapılır. Sujeonggwa genellikle soğuk ve sikhye gibi tatlı tadı vardır. Ayrıca konserve çeşidide vardır. Tarihi Sujeonggwa, ilk olarak 1849 yılında Hong Seok Mo (홍석모)'un yazdığı Dongguksesigi (동국세시기, 東國歲時記) kitabında ortaya çıkar. Kitapta bahsedilen Sujeonggwa'nin tarifi zencefil ve çam fıstığı eklenmiş kuru hurma demlemesidir. 1921 yılında yazılan Haedongjukji (해동죽지, 海東竹枝) kitabında sujeonggwa, Goryeo dönemindeki saray kadınları tarafından yeni yıl günü için hazırlanırdı. Zencefili kaynatıp hurmayı demleyerek elde ediyolardı ve eski adı beyaz sütlü içecek anlamına gelen baekjeho (백제호) idi. Günümüzde ise popülerleşti ve yılın her yılı tüketilen geneleksel içecek haline geldi. Sujeonggwa'nun tarifi yıllar içinde değiştiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. İlk tarifi Sujaguigwe (수작의궤,受爵儀軌). Zencefil kullanılmayan, Gunhakoedeung (군학회등, 群學會騰). Tarçının ilk kullanıldığı The Recipes of Joseon (조선요리법, 朝鮮料理法). Armutun kullanıldığı The New Making of Joseon Food (조선무쌍신식요리제법, 朝鮮無雙新式料理製法) ayrıca mandalina ve meyan kabukları, siyah biber zaman zaman eklendi. Zamanla yerini şekere verecek olan Bal ise tatlandırma için kullanılması The Recipes of Joseon ile oldu. Varyantlar Geonsisujeonggwa (Kurutulmuş tarçınlı hurma punch) Geonsisujeonggwa, orijinal Sujeonggwadır. Ana malzemeleri zencefil ve tarçındır. Genellikle bal veya şeker eklenir. Son olarak da çam fıstığı ve Kuru hurma ile garnitürlenir. Galyeonsujeonggwa (Tarçınlı nilüfer punch) Galyeonsujeonggwa, ana ürünü olarak schisandra kullanılır. Bal veya şeker ile tatlı tutulması sağlanarak nilüfer iç yaprakları eklenir. Yaprakları kaynatılmalı ve nişasta tozu ile kaplanmalıdır. Jabgwasujeonggwa (Tarçınlı punch ile çeşitli meyveler) Jabgwasujeonggwa, tatlı suyun içine ağaçkavunu veya armut eklenerek yapılır. Hwachae ile benzerdir. Tarçınlı armut punch Bu varyant, kurutulmuş tarçın yerine armut kullanılır. Geçmişte insanlar haşlanmış armut yerlerdi. Nedeni yüksek kalite ve yemesi sert olduğu içindir. Armut yemeyi kolaylaştırmak için bir tür tarçınlı punch haline getirildi. Kabak ile tarçınlı punch Orijinal tarife kabak eklenerek ele edilen tarifdir. Gangwon'da eğlence için yapılır. Kaynakça Kategori:Kore mutfağındaki içecekler Kategori:Alkolsüz içecekler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri