Sumâkiyye sumak suyu ile yapılan et yemeğidir. Abbâsî ve Osmanlı mutfağında yapılan yemektir. Osmanlı Mutfağında Çeşitleri Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî)de sumâkiyye tarifi verimiştir. Kitâb-ı Me’kûlât Kitâb-ı Me’kûlâtda sumâkiyye tarifi verilmiştir. Kaz eti ile yapılır. Tarifi şöyledir: Sumak sıcak suda ezilir ve süzülür. Kaz haşlanır. Kaz kaynarken içine tuz ve biber konulur. Kaz pişince una batırılıp yağ içinde kızartılır. Kızarttığımız kaza haşlanmış kazın suyu ve daha önceden hazırlanmış sumak suyu eklenir. En son üzerine karanfil ve tarçın saçılır. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki et yemekleri Kategori:Osmanlı mutfağındaki et yemekleri