Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Süreçsel arkeoloji

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim Süreçsel Arkeoloji ya da süreçselcilik, 1960'larda ortaya atılmış arkeolojik bir kuramdır. Lewis Binford ve David Leonard Clarke tarafından ortaya atılan kuramın başlangıcı, Lewis Binford'un 1962 yılında yayınladığı "antropoloji olarak arkeoloji" (Archaeology as Anthropology) olarak gösterilmektedir. Kuramın ortaya çıkmasından önce Gordon Willey ve Phillip Phillips gibi isimler de arkeolojinin kültür tarihi çizgisinden ziyade bir antropolojik yaklaşımla ele alınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Süreçsel arkeologlar amaçlarının tanımlamak değil açıklamak olduğunu iddia etmişler ve o güne kadar sorulan ne, nerede, ne zaman sorularına neden ve nasıl sorularının eklenmesi gerektiğini söylemişlerdir. Amaç Süreçsel arkeologlar, arkeolojik yorumlama yapılırken bilimsel tarafsızlık ilkesinin gözönünde bulundurulması gerektiğini düşünmektedirler. Onlara göre arkeolojik yorumlamalar yapılırken, bilimsel anlamda sağlam temele oturmayan çıkarımlar yapılmaktadır. Bu tür çıkarımlar doğa bilimlerinde kullanılan yöntemlerin devreye girmesi ile test edilebilir hale gelmiştir. Buna göre arkeolojik araştırmalar, belirli araştırma desenleri ile nesnelleştirilerek, daha bilimsel hale getirilmelidir. Bilgi edinmenin tek yolunun doğa bilimsel araştırma yaklaşımları olmadığını ileri süren yorumsal arkeoloji, süreçsel arkeolojiye tepki olarak doğmuştur. Ayrıca bakınız Marksist arkeoloji Toplumsal cinsiyet arkeolojisi Literatür Ali Dinçol, Sönmez Kantman, Analitik arkeoloji, 1969, İstanbul. Dipnotlar Kaynakça Kategori:Arkeoloji teorisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri