Surströmming ("ekşi ringa balığı" ya da "fermente ringa balığı"), 16. yüzyıldan bu yana geleneksel İsveç mutfağına özgü olan, genellikle ilkbaharda Baltık Denizi'nin soğuk sularından elde edilen bir tür ringa balığı olan strömming ile yapılan fermente bir balık yemeğidir. Balıklar çürümeyecek düzeyde tuzlanır, temizlenir ve konserve edilmeden önce fermantasyon sürecine bırakılır. Ringa omurgasında bir tür laktik asit enzimi tarafından başlatılan ve balık konserve edildikten sonra bile durmayan fermantasyon sürecinden kaynaklanan oldukça belirgin ve güçlü bir koku ile bilinmektedir. Halsingland, Alfta'da, geleneksel olarak Ağustos ayının üçüncü Perşembe günü, önemli sayıda İsveçli ve bu fermente balık lezzetinin hayranlarının çok sayıda şişkin surströmming kutusunun içeriğini tatmak için bir araya geldiği yıllık bir surströmming festivali (surströmmingsskiva) vardır. Kaynakça Kategori:İsveç mutfağı Kategori:Konserve gıdalar Kategori:Geleneksel yemekler Kategori:Balık yemekleri Kategorieniz ürünü yemekleri