200px|sağ|küçükresim|Susam helvası Susam helvası, susam, bal, iç badem ile yapılan bir çeşit helvadır. Susamlar ve badem içi önce kavrulur. Bal tencerede iyice kaynatılır. Kavrulmuş susam ve iç bademin içine iyice kaynayan bal dökülür. Merdane ile bu karışım açılır. Dilimlenerek servis edilir. Ege mutfağında yer alır. Rodos adasında da bu tatlı yapılmaktadır. Çeşitleri Pekmez, şeker ve glikoz şurubu ile de yapılan çeşitleri vardır. İçine ceviz, fındık-fıstık vb konulan çeşitleri de mevcuttur. Kıbrıs Türk Mutfağı’nda Çeşitleri Bastelli Malzemeleri;susam, bal, şerbet veya pekmezdir. Kaynakça Kategori:Türk mutfağı Kategori:Yunan mutfağı Kategori:Girit mutfağı Kategori:Ege mutfağı Kategori:Azeri mutfağı Kategori:Kıbrıs Türk mutfağı