Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Susma hakkı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Susma hakkı, konuşmama hakkı veya Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel hak. Temel olarak "Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz." ilkesinden ileri gelmektedir. Tarihçe Sanığın susma hakkı; dünyada ilk olarak İngiltere'de 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan Magna Carta Libertatum ile verilmiştir. Böylece, kıta Avrupası hukuk düzenine yerleşmiş ve sonrasında diğer pek çok ülkeye yayılmıştır. Ülkelerde susma hakkı Almanya Almanya Federal Cumhuriyeti'nde, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (Strafprozessordnung) gereği, ifade verenlerin kendilerini veya bir başkasını tehlikeye düşürebilecek soruları cevaplamama hakkı bulunmaktadır. Maddenin ikinci fıkrasına göre ifade veren kişiler, bu haklarının bulunduğuna dair bilgilendirilirler. Birleşik Krallık Birleşik Krallık'ta, 1994 tarihli Cezai Adalet ve Kamu Düzeni Kanunu (Criminal Justice and Public Order Act) gereği; güvenlik güçleri tarafından şüphelinin gözaltına alındığı veya sanığın tutuklandığı esnada ve her sorgulamanın başlangıcında aşağıdaki uyarı ile susma hakkının olduğu bildirilir. Türkiye Türkiye'de susma hakkı; yürürlükte olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın, "Hakların korunması ile ilgili hükümler" başlıklı on üçüncü bölümünün otuz sekizinci maddesinde temel olarak koruma altına alınır. Bu hak ayrıca, adli işlemlerle ilgili yürürlükte olan Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da belirtilmiştir. Dipnotlar Kaynakça Atıflar Genel Akyazan, Ahmet Emrah; "Miranda Hakları (Miranda v. Arizona 1966)". TBB Dergisi, sayı 71 (2007), sf. 339-354. (15.05.2013 tarihinde erişildi.) Bundesministerium der Justiz, "Strafprozessordnung" (12.03.2012 tarihinde erişildi.) Büyük Sözleşme (Magna Charta), Çev.: Çiğdem Dürüşken, Kabalcı, İstanbul, 2009. Furlong, Anthony; Hume, Edward; "Reflections on the Criminal Justice and Public Order Bill". Free Life, sayı 20, Ağustos 1994. (12.03.2012 tarihinde erişildi.) Kocaoğlu, Prof. Dr. A. Mehmet; Kocaoğlu, Dr. S. Sinan; "İnsan Hak ve Özgürlüklerinin Uluslararası Korunması". Ankara Barosu Dergisi, sayı 2007/3 (Temmuz 2007), sf. 105-128. (05.03.2012 tarihinde erişildi.) Kocaoğlu, Dr. S. Sinan; "Susma Hakkı" . Ankara Barosu Dergisi, sayı 2011/1 (Ocak 2011), sf. 29-58. (05.03.2012 tarihinde erişildi.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" (05.03.2012 tarihinde erişildi.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Türkiye Cumhuriyeti Ceza Muhakemesi Kanunu" (12.03.2012 tarihinde erişildi.) Kategori:Bireysel haklar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri