küçükresim|upright=1.16|Fırında Sütlaç Sütlaç, çeşitli mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı. Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de genelde kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağza gelebilecek şekilde olmasıdır. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin mutfağında bulunan sütlaç özellikle İskandinavya ülkelerinde tarçın sosu veya kavrulmuş badem şekerleme kronatları ile garnitür edilerek sadece yılbaşında servis edilmektedir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır. "Sütlü aş" olarak tarifte geçmektedir. Tarifi: İki kıyye süt ten tabh murat olundukta yüz dirhem pirinci ba‘de’t-tathîr bir taşım suda haşlayıp delikli kevgir den süzüp hazır edeler. Badehu sütü tencere içine koyup hemen kaynadıkta işbu hazırlanan pirinci içine salıp pirinçler gereği gibi yumşayınca tabh edeler. Badehu indirip sahan veya tabaklara tevzi ettikte bir çeyrek miktarı küllü ateş üstünde tevkif edeler ki ol hengâmda üzerine kaymak gelir. Soğudukta bol toz şekeri ekip tenâvül buyrula yahut ateşte kaynar iken tatlı olacak miktarı şeker konulup yine bu usul üzre hareket oluna. Nefis olur. Malzemelerine göre sütlaç çeşitleri Yörelere göre sütlaç çeşitleri Hamsiköy sütlacı Bolu atom sütlaç Çeşme damla sakızlı fırın sütlaç Rize sütlacı Gaziantep astarlı (zerdeli) sütlaç Ayrıca bakınız Sütlaç Keki Nazlı aş Kaynakça Kategoriirinç yemekleri Kategori:Alman mutfağındaki tatlılar Kategori:Romanya mutfağındaki tatlılar Kategori:İspanyol mutfağındaki tatlılar Kategori:Noel gıdaları Kategori:Meksika mutfağındaki tatlılar Kategori:Türk mutfağındaki sütlü tatlılar Kategori:Türk mutfağındaki pudingler