Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Syngnathiformes

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Syngnathiformes trompet balıklarını ve denizatlarını içeren ışın yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Bu balıklar, bir dizi kemikli halka ile çevrili uzun, dar gövdelere ve küçük, boru şeklinde ağızlara sahiptir. Ağızlarının şekli - en azından singnathidlerde - avın yakın mesafeden emme yoluyla yutulmasını sağlar. Birkaç Syngnathiformes grubu deniz yosunları arasında yaşar ve gövdeleriyle uyum sağlamak için vücutları dikey olarak hizalanmış olarak yüzerler. Bu takımın en belirleyici özelliği, ters cinsel sistemleridir. Bu takımda, erkekler özel kuluçka ve embriyo yetiştirme işlerini yürütürler. Erkekler yumurtaları ozmoregüle edilmiş bir kese içinde barındırır veya yumurtalar olgunlaşana kadar kuyruklarına yapıştırırlar. Syngnathiformes adı "yapışık çeneler" anlamına gelir. Antik Yunanca syn (συν, "birlikte") + gnathos (γνάθος, "çene") kelimesinden türetilmiştir. Balık takımlarının "-formes" son eki Latince'den türetilmiştir ve "benzer biçimde" anlamına gelir. Sistematik ve taksonomi Fishes of the World'ün 5. Baskısında belirtilen takım şu şekilde sınıflandırılmıştır: Syngnathiformes takımı Alttakım Syngnathoidei Üst aile Pegasoidea Aile Pegasidae Üst aile Syngnathoidea Aile Solenostomidae (hayalet boru balıkları) Aile Syngnathidae (boru balıkları ve denizatı) Alt aile Syngnathinae (boru balıkları) Alt aile Hippocampinae (denizatı ve cüce boruatı) Aulostomoidei alt takımı Üst aile Aulostomoidea Aile Aulostomidae (trompet balıkları) Aile Fistularidae (kornetbalıkları) Üst aile Centriscoidea Aile Macroramphosidae (su çulluğu balıkları) Aile Centriscidae (karides balıkları) Aile Dactylopteridae (uçan kırlangıçlar) Diğer otoriteler, Syngnathiformes'e başka taksonlar dahil edilmediği takdirde takımın parafiletik olduğu görüşündedir. Bu daha geniş takım, "uzun burunlu" bir kuşaktan ve bentik bir kuşaktan oluşur ve bu sınıflandırma şöyledir: Syngnathiformes takım "uzun burunlu sınıf" Alttakım Syngnathoidei Aile Solenostomidae (hayalet boru balıkları) Aile Syngnathidae (boru balıkları ve denizatı) Aile Aulostomidae (trompet balıkları) Aile Fistularidae (kornetbalıkları) Centriscidae Ailesi (karides balıkları ve çulluk balıkları) "Bentik sınıf" Alt takım Callionymoidei Aile Callionymidae (ejderhalar) Aile Draconettidae (eğim ejderleri) Alt takım Mulloidei Aile Mullidae (keçi balıkları) Alt takım Dactylopteroidei Aile Dactylopteridae (uçan kırlangıçlar) Aile Pegasidae (denizgüvesi) Fosil kaydı Bilinen en eski singnathiform, geç Kretase'den bir Macroramphosidae türü olan Gasteroramphosus zuppichini'dir ve biçim olarak Marcroramphosus'a benzer ancak Gasterosteoidei ile bir akrabalık düşündüren bazı karakterlere sahiptir. Kaynakça Entegre Taksonomik Bilgi Sistemi (ITIS) (2004): Syngnathoidei (TSN 166438) . Erişim tarihi: 2006-APR-08 Nelson, Joseph S. (2006): Dünyanın Balıkları . John Wiley & Sons, Inc. Dış bağlantılar Skaphandrus.com Syngnathiformes Kategori:Işınsal yüzgeçliler takımları Kategori:Syngnathiformes
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri